Silvestrski pogovor z Ljudmilo Novak tudi o možnostih izstopa SDS in Fidezs iz EPP

Foto: printscreen_tyoutube
Fidesz in SDS sta tudi finančno povezani stranki, saj Orban podpira nekatere medije pri nas, ker želi na tak način širiti svoj vpliv.

V zadnji letošnji oddaji smo gostili evropsko poslanko Ljudmilo Novak, ki to delo opravlja drugič. Nekdanja poslanka Državnega zbora, ministrica druge Janševe vlade in tudi tista predsednica stranke Nova Slovenija, ki je stranko popeljala nazaj v Državni zbor, je spregovorila tako o slovenski kot evropski politiki. Primerjala je tudi svoje delo evropske poslanke, z delom, ko je bila v Evropskem parlamentu prvič. Pravi, da je tudi pod vodstvom Mateja Tonina, njena stranka pripravljena na predčasne volitve, do katerih lahko pride.

Na naše vprašanje, zakaj volivci pri nas vse pogosteje namenijo svoj glas tako imenovanim novim obrazom, je odgovorila:

»To je naš skupni problem. Ljudje so nezadovoljni s politiko in potem pričakujejo, da bo nekdo, ki bo nov politični obraz boljši.«

S tem v zvezi se je dotaknila tudi zadnjega dogajanja okrog imenovanja koroške Slovenke Angelike Mlinar za ministrico.

Se bo SDS pridružila stranki Fidesz ob njenem morebitnem izstopu iz EPP

V prvem delu oddaje se je dotaknila tudi namere nekaterih strank, ki se v zadnjem čas oddaljujejo od Evropske ljudske stranke (EPP), katerega dela so tudi tri slovenske stranke (SDS, NSi in SLS), ki so na zadnjih evropskih volitvah dobile poslanca iz svojih vrst. Na naše vprašanje, če se lahko ob morebitnem izstopu Orbanove stranke Fidesz iz EPP zgodi, da se tej strani ob izstopu pridruži tudi kakšna druga slovenska stranka, morebiti SDS, nam je odgovorila:

»Fidesz in SDS dobro sodelujeta. Vemo, da sta tudi finančno povezani stranki, saj Orban podpira nekatere medije pri nas in tudi drugje po Evropi, ker želi na tak način širiti svoj vpliv.«

Več si lahko ogledate v oddaji. Z Novakovo smo se dotaknili tudi dogajanja okrog izstopa Velike Britanija iz Evropske zveze, ki se bo zgodilo že zelo kmalu.

»Spremembe bodo zagotovo. Zato je treba zaščititi državljane EU, ki živijo v Britaniji in tudi obratno, da bo prehod čim lažji in čim manj boleč.«

V nadaljevanju je spregovorila o odnosih med nami in Hrvaško ter se dotaknila tudi migracij, ki so še kako odvisne od Turčije. Dobršen del oddaje je gostja predstavila dogajanje v Evropskem parlamentu in povedala, kaj pričakuje od nove evropske komisije, katere del je tudi izkušen slovenski komisar.

Ob koncu pogovora se je gostja dotaknila še lepih decembrskih praznikov, ko je čas, da jih v kar največji meri preživimo v krogu družine. Vsem je namenila tudi praznično voščilo.