F. Cukjati za R. Ognjišče: ‘Od Sirize do ZL zastopajo ideje, ki jih je čas desetkrat povozil’

Gost tokratne petkove oddaje „Spoznanje več, predsodek manj“ je bil nekdanji poslanec in predsednik državnega zbora ter aktualni predsednik sveta SDS France Cukjati. Z njim smo se pogovarjali o njegovi zadnji knjigi in aktualnih političnih zadevah. Kritičen je do ministrske ekipe, ki da je premalo odločna, ministri pa ne poznajo niti problemov svojega resorja.

V knjigi Poti in stranpoti slovenske politike, ki je izšla pri založbi Nova obzorja so zbrane kolumne, ki jih je kot poslanec pisal za lokalni časopis. Uvodoma je spomnil, da se v politiki nenehno vračamo k istim problemom. Spomnil je, da so politični sistemi v večini drugih evropskih držav ustaljeni in da tam nimajo primata „ad hoc“ ustanovljene stranke in liste, kot se to v zadnjih letih kaže pri nas. „Vedno znova smo na začetku, vedno znova se ukvarjamo z istimi problemi in vedno znova slabše odgovarjamo na iste probleme kot smo nekoč,“ meni Cukjati.

Skrbi ga nizko zaupanje v državne organe. Le 18 odstotkov vprašanih po raziskavi Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj zaupa vladi. Spomnil je, da so ob 40 odstotni podpori državnemu zboru v času Janševe vlade pozivali k predčasnim volitvam, danes pa teh pozivov ni slišati. „Od leta 2007 do 2015 smo padli za 30 odstotnih točk, iz 48 na 18. To nekaj pomeni in pove. Bojim se, da bo to povzročilo še večjo volilno abstinenco, še večji odmik in še več ljudi, ki razmišljajo s svojo glavo se ne bo udeleževalo volitev,“ je povedal Cukjati. Po njegovih besedah bomo tako lahek plen vsem zakulisnim akcijam, tudi takim, ko „s svojo disciplino pripeljejo ljudi na volitve in tako bomo zopet dobili Jankoviče in njemu podobne“.

Kritičen je bil tudi do evro skeptičnih strank, med katerimi je tudi Združena levica. „Od Sirize do Združene levice zastopajo ideje, ki jih je čas desetkrat povozil, ki so se izkazale kot usodne in zelo slabe za celotno populacijo, ki sploh ne vodijo v blagostanje vseh ljudi, prav nasprotno. A vendarle pridobivajo na popularnosti. Kako ta trend obrniti, je res vprašanje, s katerim bi se morali danes ukvarjati resni politiki.“

O vladni ekipi je dejal, da ta ni dobra. Najprej se je ustavil pri zdravstvu. „Tukaj je medlost na višku,“ je povedal. „Tudi če gledam druge ministre, ne vidim odločnosti, ne vidim niti, da bi ministri poznali in se zavedali problema svojega resorja.

Več lahko preberete in prisluhnete oddaji na strani Radia Ognjišče.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.