Domovina: NSi in Primčevo gibanje usklajeno v zakonske spremembe

Stranka in gibanje, ki se sklicujeta na krščanske vrednote, sta vsaka zase v parlamentarno proceduro vložili zakonske spremembe, ki urejajo posvojitev oziroma skrbništvo starih staršev nad vnuki v primeru smrti staršev, tem pa dali možnost izraziti poslednjo voljo glede posvojitve njihovih otrok.

Čeprav so nekateri mediji ločeni pobudi predstavljali kot nagajanje NSi Primčevem gibanju, pa sta nam obe strani zatrdili, da sta predloga vložena usklajeno in v dogovoru, pogovori pa so na dobri poti, da bi bila predloga v državnem zboru obravnavana skupaj, oziroma združeno.

Gibanje za otroke in družine je v samo treh dneh zbralo 7.600 podpisov podpore noveli zakona o Zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ureja človekove pravice vnukov ter pomen in spoštovanje starih staršev, preprečuje neupravičen državni odvzem otrok in vnukov, prinaša možnost, da bi lahko stari starši posvojili svoje vnuke in vzpostavlja mehanizme da bi socialne službe delale pravično in v skladu z zakoni.

V Gibanju za otroke in družine se še zavzemajo za notarski zapis volje staršev, kaj naj se zgodi z njihovimi otroki. Dodali bi tudi pravico, da v primeru nezmožnosti ali smrti staršev za vnuke skrbijo stari starši.

Zaradi varovanja otrokove koristi pa bi v Gibanju staršem, ki so storili kaznivo dejanje hujših telesnih poškodb v družini, uboj ali umor zakonca, partnerja, otroka ali njegovih starih staršev, nemudoma vzeli roditeljsko pravico.

Nova Slovenija predlaga dve novosti v Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki sta v bistvu podobno formulirani kot predlogi Gibanja za otroke in družine.

Tudi v NSi želijo uvesti možnost, da bi stari starši lahko skrbeli za otroke, če bi ti ostali brez svojih staršev, oziroma zanj ne bi bili zmožni skrbeti. Predlagajo pa še, da bi starši z notarskim zapisom ali v veljavni oporoki izrazili svojo poslednjo voljo glede posvojitve, izvrševanja roditeljske pravice ali skrbništva svojih otrok.

Primc: delamo v smeri, da bi to postal hibridni zakon obeh vlagateljev

Zaradi podobnosti obeh predlogov so se danes v nekaterih medijih pojavile obtožbe, da naj bi Nova Slovenija želela nagajati Alešu Primcu in mu nekako “skakati v zelje” pri družinski problematiki.

Z namenom, da izvemo, kaj se je v resnici dogajalo, smo se obrnili tako na Aleša Primca, kot na predstavnike stranke NSi.

Aleš Primc je takoj zatrdil, da ni šlo za nikakršno nagajanje in da ni tega nikoli dejal kateremu izmed medijev. Po njegovih besedah so se z NSi dogovorili, da bodo svoj predlog zakonskih sprememb vložili tako eni kot drugi.

Več lahko preberete na domovina.je.