domovina.je: Z agresivnim in izključevalnim odzivom na terorizem prispevamo k ciljem Islamske države

Ob terorističnih napadih, kakršni so se zgodili v Parizu in Bruslju, se ljudje najprej odzovemo z ogorčenjem in jezo, kar je logično in razumljivo. Težava pa nastane, ko naša “pravična jeza” dobi nekoliko manj pravične razsežnosti.

Zato v ameriški krščanski reviji Relevant poudarjajo, da je ta nepravična jeza in nasilni odziv na napade pravzaprav voda na mlin Islamski državi.

Teroristični napadi so povsod po svetu, tudi v ZDA, povzročili zaostrovanje begunske in migrantske retorike, pišejo v reviji. Tako so tudi nekatere ameriške države v strahu pred terorizmom začele zapirati vrata beguncem. Podobna retorika je v Evropi v porastu že kar nekaj časa, po Bruseljskih napadih pa se je še okrepila.

Predsedniški kandidat republikanske stranke Ted Cruz je po napadih v Bruslju celo pozval k strožjem nadzoru na južni ameriški meji z Mehiko ter predlagal, da bi ZDA morala začeti s strožjim policijskim opazovanjem in spremljanjem območij, kjer je naseljeno večinoma muslimansko prebivalstvo.

Dovolj je samo preleteti nekatere račune na Twitterju za ugotovitev, da takšno mnenje niti najmanj ni osamljeno.

Prav tega si ISIS želi

V Relevantu opozarjajo na mnenje eksperta za Bližnji Vzhod Johnnija Moora, ki je v prejšnjem letu zapisal, da ISIS “predstavlja neizprosno sovraštvo do kristjanov in hoče njihovo popolno izumrtje, ne glede na to ali so v Iraku, Siriji ali Linclonu, Nebraski.”

A v nasprotju s splošnim prepričanjem ISIS po Moorovo ni zgolj skupina nasilnih anarhističnih kriminalcev, ampak teološko zasnovana organizacija z lastno strategijo in principi na podlagi lastne eshatološke vizije.

“Ugotovimo lahko, da je pri njih zavračanje miru stvar principa, da so lačni genocida, da njena religiozna načela v osnovi onemogočajo določene vrste sprememb, čeprav bi te zagotovile njeno preživetje in da sami sebe vidijo kot znanilce ter glavne igralce v skorajšnjem koncu sveta,” razlaga Moore.

Če je temu tako, potem želi ISIS kot uvod v apokalipso pohabiti Zahod in predvsem izbrisati krščanstvo, menijo v reviji. Slednje pa pomeni, da če prevzamemo njihov način igre in se odzovemo z gorečo željo po nasilju, ISIS-u bolj pomagamo, kot pa škodujemo. Če namreč naš strah in sovraštvo poganjata postavljanje ograj, ovir in medsebojno ločevanje, je to voda na njihov mlin.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.