Demoni, sile zla in sile smrti paradirajo tudi po naših krajih

Vir: http://www.fbsr.it
Vir: http://www.fbsr.it

Marsikaj za človeka škodljivega in pogubnega bi lahko odgovorni na raznih družbenih položajih preprečili, a tega zaradi osebnih ekonomskih interesov in interesov privilegiranih družbenih skupin ne naredijo …

V ponedeljek, 29. 1. 2018 (ponedeljek 4. tedna med letom), smo pri mašah brali evangeljski odlomek o tem, kako je Jezus v Geraški deželi izgnal legijo hudobnih duhov in jim dovolil, da gredo v čredo svinj, in s tem osvobodil obsedenca. Nečisti duhovi, so obsedli svinje. Okoli dva tisoč svinj je planilo v jezero, kjer so utonile (Prim. Mr 5,1-20).

Zanimiva je bila reakcija prebivalcev. Ni jim bilo mar za osvobojenega človeka, skrbela jih je ekonomska škoda, ki je nastala. Jezusa niso prosili, da izžene hudobne duhove iz še drugih obsedencev, temveč so ga prosili, da iz njihove dežele odide. Da ne bo novih problemov! Kajti, kjer se pojavi Jezus, so problemi! Jezus prihaja, da uniči vse, kar uničuje človeka! Kot je razvidno iz evangelijev si hudobni duhovi niso želeli Jezusove prisotnosti. Morda tudi mi nočemo, da Jezusov nauk vstopi v naše življenje. Rajši živimo kot pogani, ker je tako lažje, ker nam tako paše, ker potrebujemo opij…

Koliko ljudi, predvsem otrok in mladih postane zasvojenih zaradi droge? Koliko ljudi in družin propade zaradi igralništva? Koliko vojn je načrtovanih zaradi zaslužkov s prodajo orožja? Marsikaj za človeka škodljivega in pogubnega bi lahko odgovorni na raznih družbenih položajih preprečili, a tega zaradi osebnih ekonomskih interesov in interesov privilegiranih družbenih skupin ne naredijo, čeprav imajo morda polna usta prijaznih besed, ki naj bi kazala na sočutje z žrtvami. Celo za zdravljenje in bolnice poskrbijo, kajti tudi iz tega se da vleči dobre zaslužke. Mar ni obsedenost s pohlepom in hinavščino še veliko hujša zasužnjenost, kot je bila obsedenost človeka, ki ga omenja zgoraj navedeni odlomek evangelija?

Pretekli teden sem si v Trevisu (Italija) ogledal zanimivo razstavo »Lotterie, lotto, slot machines«, ki jo je pripravila Fondazione Benetton Studi Ricerche[i]. Iz spletne strani te organizacije je razvidno, da je bilo ob razstavi več posvetov, predavanj in okroglih miz o zgodovini igralništva, o etičnih vprašanjih, o »ludopatiji« in škodljivih vplivih igralništva, o igralništvu v literaturi, pa tudi o analizah masovnega igralništva, ki je značilno za nas čas.

Demoni, sile zla in sile smrti paradirajo tudi po naših krajih. Napuh, egoizem, nasilje, sovraštvo, užaljenost in maščevalnost, zagrenjenost in žalost človeka uničujejo in razčlovečujejo. Za vse »bolezni« žal tabletke, ki jih proizvaja farmacevtska industrija, ne pomagajo.

Tudi igralnic imamo v Sloveniji na pretek. Na žalost hazard ne poteka le v igralnicah, temveč tudi v bančnih in drugih ekonomskih poslih, v politiki … Na razstavi opazimo, da tudi Cerkev ni imuna. Le redki so, ki o vsem, kar se danes dogaja kritično razmišljajo. Prav je, da nam ni vseeno za nas same in za našo prihodnost. Kako je z našim zdravjem? Se zavedamo nevarnosti bioterorizma? Bomo v prihodnosti sploh še plodni? Se bodo ribe v morju in druge živali še razmnoževale?

S krščanskega vidika so zgornja vprašanja pomembna, tudi zato, ker so v povezanosti z najpomembnejšim vprašanjem: »Kaj namreč koristi človeku, če si ves svet pridobi, svoje življenje pa zapravi?« (Mr 8,26).

Če nam je res za dobro skupnosti ter za dobro vsakega človeka in ne le koristi družbenih elit, potem se nehajmo sprenevedati in skrivati. Postavimo si ključna vprašanja: »Kaj je prav in kaj je narobe; kaj je etično in kaj sprevrženo; kaj je za človeka dobro in kaj pogubno; kaj je za družbo koristno in kaj škodljivo«? Bog je Svoboda. Glede na to, kaj se na svetu dogaja, bi bilo «Bog je Svoboda«, kar primerno geslo za naslednje jubilejno sveto leto. Z Božjo pomočjo se zoperstavimo vsemu, kar nas zasužnjuje. Boljše kot razlikovanja med dobrimi in hudobnimi, je razlikovanje med svobodnimi in sužnji. Bodimo svobodni! Recimo Zlu, Vragu, Hudemu: »V imenu Jezusa Kristusa umolkni in se poberi proč od nas!« Da rojak, prost bo vsak…

[i] Razstavo »Lotterie, lotto, slot machines« si lahko v središču Trevisa (via Cornarotta , 31100 Treviso) ogledate še do 18. februarja: četrtek in petek od 15h-20h; sobota in nedelja od 10h-20h. Vstop je prost. Po prednaročilu je možen tudi voden ogled.