Demokracija.si: Časovni stroj

Spletni portal Demokracija.si je objavil kolumno Katarine Culiberg, ki komentira dogajanje na zaključni prireditvi Slovenec leta. Organizator tekmovanja je bil Nedeljski dnevnik, prireditev pa je prenašala javna televizija. Povzemamo nekatere dele besedila.

/ … /

In ko sem že mislila, da me podeljevalci ne morejo več presenetiti, sem doživela zaključek zahvalnega govora letošnjega Slovenca leta Dejana Zavca, ki je očitno postal maskota ministra Lukšiča in pričel z v zrak stisnjeno pestjo govoriti o stisnjeni slovenski pesti. Res lep zgled za slovensko mladino, kot da nasilja med njimi ne bi bilo dovolj. Zavcu so se pri tej gesti pridružili tudi predstavniki vladajoče elite v prvih vrstah. Prizor je bil grozljivo podoben prizorom iz Nemčije leta 1931, ki jo je v Tacnu omenjal Milan Kučan.

/ … /

Izjave Milana Kučana v zadnjem času (še posebej njegovi komentarji idej o ustavnih spremembah) kažejo, da pravzaprav ni kaj dosti spremenil svojega načina razmišljanja od leta 1988, ko je v Tacnu glede predloga t.i. pisateljske ustave dejal nekako takole:

»Na koncu se čuti nekaj slovenskih pisateljev in njim pridruženih članov pristojnih za to, da napišejo novo ustavo. Tu gre za tipično meščansko ustavo, ki je slabša od Čosićeve, kajti Ćosićeva je sicer meščanska, ampak ostaja vsaj z eno nogo znotraj socializma in znotraj Jugoslavije. Ti naši pa ne govorijo niti o Jugoslaviji, niti o socializmu, niti o osvobodilni fronti. Ampak govorijo o naravni pravici slovenskega naroda, da, izhajajoč iz neodtujljivih pravic človeka, naredijo družbo po svoji oziroma po Bučarjevi meri.« In potem nadaljuje: »Mi pravzaprav politične kulture nimamo in če se to fašistoidno maniro, ki se kaže skozi omenjeno pisanje, skozi topotanje na javnih tribunah v Cankarjevem centru – če tega ne bomo obrzdali, se lahko zgodi, kar se je zgodilo v Nemčiji leta 1931.«

Potem je sekretar za notranje zadeve (Ertl – lanskoletni odlikovanec predsednika Türka, op. KC) zaključil sestanek z naslednjimi stavki:

»Mislim, da je po tem nastopu v bistvu razložen program slovenskih komunistov, kako situacijo reševati. Tovariš predsednik, ker smo to snemali te prosimo za dovoljenje, da magnetogram pošljemo za osebno rabo vsem tu prisotnim, ker si gotovo niso uspeli vsega zapisati.« Ta izsek kaže na to, da so komunisti vsako nasprotovanje partiji samodejno označevali za fašizem, vsako morebitno spremembo sistema pa kot pot v nacizem.

Več: Demokracija.si