D. Steinbuch, Portal plus: Referendum o privilegiju “dveh oseb”, ki škandalozno zanemarja pravice otrok

Ali referendum o “družinskem zakoniku”, kar je seveda zelo zavajujoča oznaka, spada med te redke primere intervencije ljudske volje, prepuščam vsakemu bralcu. Vsekakor pa je posledica neresne, neodgovorne in populistične vladne koalicije, ki je na začetku tega leta nasedla kvaziliberalizmu radikalne Združene levice. Ta je namreč v parlamentarno proceduro vložila Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Vladne stranke so ga mirno posvojile in marca smo dobili fenomenalno zakonsko skrpucalo, ki je revolucionarno spremenilo ne le definicije zakonske zveze (ta se je iz zveze moškega in žensko spremenila v življenjsko skupnost dveh oseb); skrpucalo z osmimi členi, ki mu nekateri šaljivci pravijo Družinski zakonik, je ob tem esencialno poseglo tudi v družinska razmerja in posvojitve otrok, saj de iure izenačitev heteroseksualne in homoseksualne zakonske zveze po analogiji pomeni, da lahko istospolni zakonski pari odslej skupaj posvajajo otroke.

Nenavadna naglica pri spremembi Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, vsebina spremembe in ad hoc svetovnonazorska koalicija, ki je ob tej priložnosti nastala, so takoj odprli več pravnih, političnih, socioloških in razvojno psiholoških dilem. Po mojem mnenju je pravica homoseksualnega para do sklenitve zakonske zveze nesporni civilizacijski dosežek in Slovenijo uvršča med približno 10 odstotkov držav na svetu s takšno libertarno ureditvijo. Glede priznavanja pravice istospolnih partnerjev do sklenitve zakonske zveze smo prehiteli celo Združene države Amerike, kjer je Vrhovno sodišče šele konec aprila letos opravilo ustni hearing glede t.i. enakosti poroke, kar je v bistvu prva tovrstna presoja pravice istospolnih parov do sklenitve zakonske zveze, ki na zvezni ravni ni urejena, po letu 2013, ko je Vrhovno sodišče v zadevi United States v. Windsor odločilo, da zakonske zveze ni moč interpretirati zgolj kot heteroseksualne, saj bi bilo to v nasprotju s V. amandmajem (due process of law, equal liberty). V nadaljevanju so vrhovni sodniki Združenih držav potrdili takšno interpretacijo definicije zakonske zveze, ki predpostavlja načelo enakosti pri sklepanju zakonske zveze. To pomeni, da so istospolni pari izenačeni s heteroseksualnimi in se v Združenih državah Amerike lahko poročajo kjerkoli.

Slovenskim homoseksualcem je država do začetka letošnjega leta neposredno omejevala pravico do sklepanja zakonskih zvez, zato je prav, da je zakonodajalec v imenu enakosti pred zakonom to omejitev odpravil. Ali se država sme vmešavati v intimni odnos med dvema osebama? Jima lahko predpisuje, kakšen odnos naj imata? Ali določa, kakšna zveza med njima je dovoljena, kakšna pa ni? Ne, država takšne pravice, ko gre za dve polnoletni in poslovno sposobni osebi, ne more in ne sme imeti.

Zaradi tega je tudi novela zakona, zaradi katere bodo šli nekateri državljani v nedeljo na referendum, na prvi pogled smiselna in koristna, saj bo legalizirala poroke med istospolnimi partnerji. Za konservativce je to nesprejemljivo, kar do neke mere razumem. Kot razumem tudi to, da takšni spremembi nasprotuje Cerkev (kljub liberalnemu in precej levičarsko razmišljujočemu papežu). Toda problem, ki se skriva v noveli ZZZDR, ima še najmanj opraviti z istospolnimi porokami. Ker je sprememba “družinskega zakonika” na prvi pogled malenkostna, takorekoč filigrantska, je potrebno biti pozoren na podrobnosti. Kajti novela zakona, ki z enim stavkom izenačuje heteroseksualne in homoseksualne zakonske zveze, ne določa nobenih sprememb glede drugih pravic zakoncev, saj ima zgolj osem členov. Dejansko pa ne drži trditev, ki jo je doslej že večkrat javno izrekla ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak, češ da sprememba prav v ničemer ne spreminja dosedanje ureditve glede posvojitve otrok.

To seveda ne drži. Ravno v tem grmu se skriva zajec. Popolnoma jasno je, da uvodna izenačitev heteroseksualnih in homoseksualnih parov že po analogiji pomeni tektonske premike v celotnem zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, saj istospolna zakonca uveljavljata enake pravice kot mož in žena. Tudi v primeru posvojitev. Zato ta del spremembe zakona, ki ga je priložnostna koalicija treh vladnih in dveh opozicijskih strank državnem zboru pod taktirko Združene levice sprejela po hitrem postopku, upravičeno vzbuja razburjenje, predvsem pa odpor.

Več lahko preberete na portalplus.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.