Alenka Jeraj: Zakaj sem proti

Na referendumu bo večina odločala o večini. Družina je tradicionalno na vrhu vrednot v slovenski družbi in menim, da bi morali, preden bi sploh posegali v zakon o družinskih razmerjih, opraviti temeljito razpravo, poiskati soglasja glede različnih rešitev. Tako pa smo bili ob samem glasovanju o tej noveli zakona soočeni s skrajšanim postopkom.

Sinoda o družini

Debate preteklih dveh let v povezavi s sinodo nakazujejo podobno delitev v katoliški Cerkvi, kot smo jo opazili v »ameriškem« primeru. Ljudje smo navajeni razmišljati po vzorcu črno-belo, prav-narobe, naš-njihov. Psihologi pravijo, da gre za enega od mehanizmov poenostavljanja. Kolikor razumem papeža Frančiška, si prizadeva, da na človeka gleda z Božjimi očmi.

Moja mora obveljati, pa če vse vrag vzame!

V deželi na sončni strani Alp se je ponovno razplamtela polemika glede pravic istospolnih partnerstev. Gre za problematiko, ki zadeva človekovo najglobljo intimo, njegove strahove in hrepenenja. Ima pomembne posledice tako za neposredno vpletene posameznike kot za vso družbo. V tem kulturnem boju je ljudstvu že vnaprej rezervirana vloga poraženca.

Strela z jasnega

Mineva leto dni od zgodovinskih besed Benedikta XVI.: »Fratres carissimi… Conscientia mea iterum atque iterum coram Deo explorata ad cognitionem certam perveni vires meas ingravescente aetate non iam aptas esse ad munus Petrinum aeque administrandum.« Papež se je odpovedal papeževanju.

RKC = reforme katoliške Cerkve?

V času, ko mineva 50 let od Drugega vatikanskega koncila, bo letos jeseni pomembno zasedanje škofov z vsega sveta, posvečeno družini in zakonski zvezi. Podobno kot pri koncilu bomo morda ob sklepu letošnje škofovske sinode in tiste naslednje leto priča nekaterim spremembam v katoliški Cerkvi, predvsem kar zadeva ločence in ponovno poročene ter istospolna partnerstva.