D. Steinbuch, Finance: Smrt arbitraže, rojstvo velike koalicije

Aktualni del kolumne dneva:

Vlada, v kateri sedijo ministri, katerim je dopust pomembnejši od interesov države, nima prav rožnate prihodnosti. Premier, ki dopušča takšno nezrelo, pobalinsko obnašanje, lahko razmišlja samo še o dveh rešitvah: odstopu ali rekonstrukciji vlade.

Odstop zaradi nekega politikanta, ki že petnajst let lomasti po slovenski politiki, od njega pa razen salv smeha, ki jih sproža s svojim klovnovskim obnašanjem, še nikoli ni bilo nič pametnega, bi bil prevelika žrtev. Odstop zaradi treh nezrelih ministrov stranke, ki izginja kot kafra in jo bo na naslednjih volitvah živo požrla, prežvečila in izpljunila Združena levica, bi bil nepotrebna žrtev.

Odstop zaradi upokojencev in židanih demokratov bi Slovenijo za več mesecev pahnil v novo obdobje politične nestabilnosti, česar pa si nihče ne želi.

Zaradi tega se rekonstrukcija vlade sliši bolj racionalno. Prvi, ki bi moral skozi zaprta vrata leteti na cesto, je prav žepni Napoleon, zaradi katerega je naša zunanja politika tam, kjer je. Zunanji minister in njegova gerontokracija bi morala biti zadnja stranka, vabljena v koalicijo oziroma katero koli naslednjo vlado. Edino, kar lahko ta stranka prispeva k napredku države in blagostanju mlajših generacij, je to, da njeni poslanci (če bodo na naslednjih volitvah še sedeli v parlamentu) podobno kot predstavnika madžarske in italijanske manjšine vedno glasujejo za predloge vlade.

Naslednji, ki so s svojim pobalinskim obnašanjem pokazali, da so sramota za nekdanjo Zvezo komunistov, so ministri socialnih demokratov. Zanje je dopust pomembnejši od države, delovanja izvršilne veje oblasti in avtoritete predsednika vlade.

Celotna kolumna: Finance.si

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.