Črni samuraj, ki so ga Japonci vzeli za svojega

Človeške usode znajo biti nenavadne in nekatere ljudi usoda ponese v druge kraje in druge kulture. Japonska, dežela samurajev, je sinonim šintoistične kulture v deželi vzhajajočega sonca na zahodnem robu Tihega oceana. Tisoče kilometrov je oddaljena od Afrike in zdi se nemogoče, da bi jo Afričani obiskali. Vendar se je v 16. stoletju zgodilo prav to.

Yasuke je domnevno izhajal iz Mozambika. Obalni deli te države so bili v 16. stoletju portugalska kolonija in oskrbovalna točka v mreži oporišč imperija, ki je segal od Brazilije do Molukov. Yasuke je bil najprej suženj v portugalskih oporiščih v Indiji. Pridobil si je svobodo in leta 1579 kot služabnik italijanskega misijonarja Valignana prišel na Japonsko. Portugalci so nekaj desetletij prej dosegli državo in vzpostavili živahno trgovinsko in misijonarsko dejavnost.

Na japonskem je Yasuke vzbudil splošno pozornost. Bil je prvi črnec, ki so ga Japonci kdajkoli videli. 188 centimetrov visok in črn kot ebenovina je bil nekaj čisto drugega kot vse, kar so ti kdajkoli videli.

Predstavljen je bil plemiču Odu Nobunagi in prav kmalu je zamenjal delodajalca. Jezuiti so bili preteklost in sedaj je bil Yasuke samuraj v njegovi službi. Glede na to, da je bilo 16. stoletje na Japonskem obdobje šibke centralne oblasti, so bili lokalni plemiči v stalni vojni drug z drugim in Yasuke je prav kmalu imel veliko vojaških izkušenj.

Leta 1582 je bil v eni izmed bitk Nobunaga poražen in prisiljen v samomor, seppuku. Po gospodarjevi smrti je Yasuke ponovno menjal delodajalca, in sicer je sedaj služil pri Odu Nobutadu. Pri obleganju gradu Nijo je bil Yasuke ujet in sledi za njim se izgube.

V japonskem spominu pa je ostal spomin na drugačnega, črnega samuraja, ki je prišel preko oceanov in postal del japonske družbe.