Če bo zmagovalec meseca izbran za predsednika vlade, se lahko poslovimo od pameti

V Domovininem projektu ocenjevanja uspešnosti političnega delovanja slovenskih politikov so (1. februarja) so ocenjevalci presodili, da je Robert Golob zmagovalec meseca januarja.

Rezultati tednika Domovina meseca januarja 2022

Pri ocenjevanju uspešnosti delovanja slovenskih politikov ne presojajo zgolj po tem, ali delujejo v obče dobro. Glavno merilo pri ocenjevanju uspešnosti politikov naj bi bilo obvladovanje politične obrti. To pomeni, ali so politiki v opazovanem obdobju vlekli koristne poteze zase in za stranko. So izkoristili ponujene priložnosti? So se znali izogniti pastem in v zanje neugodnih razmerah zminimizirati škodo? So znali ustrezno nagovoriti javnost ali molčati v trenutkih, ko je to politično najbolj smotrno …? Kot navajajo ocenjevalci domače politične scene, ne presojajo zgolj političnega delovanja v obče dobro.

Še 6. decembra so ocenjevalci uspešnosti politikov Roberta Goloba ocenili z bistveno slabšo oceno. Njegovo takratno politično postopanje z režiranimi novinarskimi konferencami in tempiranimi medijskimi nastopi so sodelujoči analitiki ocenili z dobro trojko, zato ga ni bilo niti med enajstimi najuspešnejšimi politiki.

Zato preseneča visoka ocena oziroma prvo mesto, ki so ga gospodu Golobu presodili v zadnjem ocenjevanju. Ali se je novi kandidat za predsednika vlade medtem otresel pokroviteljstva botrov, stricev in tet iz ozadja in sedaj nastopa samostojno? Je morda izgubil podporo glavnih medijev? Je pokazal svoj trdni značaj in ne sprejema lakajske vloge, ki mu jo lepijo njegovi botri? Se je kaj naučil iz primera Marjana Šarca, ki je imel v tej igri vsaj nekaj izkušenj z vaških veselic? Ali je izustil vsaj en stavek, iz katerega bi lahko sklepali, da se je postavil na svoje noge in bil pripravljen na spopad z Janšo na odprtem polju.

Če bo Robert Golob res izbran za predsednika vlade, se Slovenci za kar nekaj časa lahko poslovimo od pameti

Udbomafija svojega dolžnika postavlja na čelo KUL

To bi mu prineslo nekaj točk, če bi pa k temu dodal še nekaj predvolilnih obljub v slogu uspešnega dokončanja tretje osi, drugega tira, karavanškega predora in začetka gradnje avtoceste Postojna–Reka pa stanovanja za mlade družine, cenejšo elektriko itd., bi bilo to že nekaj. Če bi včeraj, ko je pompozno prikorakal pred tv-kamere, namesto samega sebe predstavil še nekaj izbranih imen za ministre in druge sposobneže, bi ga lahko že resno jemali. Videli pa smo, kako ga je pričakala truma novinarjev in snemalcev, ki so se zgrnili okoli njega kot kure okoli petelina, njega pa je oblil pravi slap serotonina.

Morda bo Robert Golob res zasedel premierski stolček. Če se bo takrat izkazal kot oseba, vredna tega položaja, bo še vedno čas, da ga izberemo za politika meseca. Toda, če bo Robert Golob še naprej opletal z istim jezikom kot kulovci in bo nazadnje celo izbran za predsednika vlade, se Slovenci lahko poslovimo od pameti. In to kar za dolgo!