Časarji in prijatelji

Avtor: Tino Mamić. Vir: Siol. Eppur si muove. In vendar se premika. Sodniki so nekdanjega poslanca državnega zbora, ki že prestaja štiri leta za zapahi, obsodili še na tri leta zapora.

Poleg Srečka Prijatelja pa bo v keho moral tudi njegov prijatelj (nekateri bi mu raje rekli pajdaš), nekdanji prvi človek koprske Luke Robert Časar.

Če se spomnimo, kako malo poslovnežev in politikov je do zdaj znašlo za rešetkami, je to dobra novica. Pa čeprav so tajkuni, ki so si prilastili nekajkrat več denarja kot Časar, še vedno na svobodi. In kljub nedotakljivim, ki ne bodo nikoli obsojeni, kot je Zoran Thaler. In čeprav težko verjamemo, da se bo glede tega v prihodnosti kaj premaknilo. Časar gotovo ni edini, ki je sedel na pomembnih foteljih največje državne luke in se je s tem močno okoristil. A je verjetno edini, ki bo za to tudi kazensko odgovarjal.

Robert Časar je pomemben član SDS, ki je bil v času prve vlade Janeza Janše najpomembnejši mož v Slovenski Istri. Časar je odločal o marsičem, velikokrat brez vednosti ali soglasja Ljubljane. Tesno je sodeloval s koprskim županom Borisom Popovićem in dobil njegovo odločno podporo na volitvah v parlament (2008). A se ni obnesla. Glas ulice pravi, da je Časar zaradi Popovićeve podpore dobil natančno dva glasova več – glas Popovića in njegove žene.

“V velikem sistemu, kot je Luka Koper, sem spoznal, da ni uspeha brez zadovoljnega posameznika,” je zatrjeval v promocijskem spotu kampanje za volitve v parlament 2008. Lahko mu verjamemo, da je skrbel zanje, saj je tudi sodišče pokazalo s prstom na nekaj “zadovoljnih posameznikov”.

Naslanjal se je predvsem na svoje ljudi, ki pa niso prihajali iz vrst lokalne SDS, ampak iz povsem drugih svetovnonazorskih okolij. V Luki je posle in nečednosti zaupal starim kadrom prejšnje uprave. To je bila njegova ključna napaka, da se je preveč zapletel in se slednjič znašel na sodišču. Levica ga ni nikoli vzela za svojega in ga je, ko ga ni več potrebovala, odvrgla.

Časar je več let vodil odbor za promet Strokovnega sveta SDS. S te funkcije ga niso umaknili niti, ko so se pokazali realni rezultati njegovega vodenja Luke Koper in ko je sedel na zatožno klop. Obtožujejo ga, da je Luko oškodoval za vrtoglavih 39 milijonov evrov. Ker je koprsko pristanišče last države, bi to pomenilo, da je vsakega Slovenca oškodoval za skoraj 20 evrov. Predsednik SDS Janez Janša je verjetno ugotovil, da je Časar zabredel. Zato se njegovo ime v obdobju oblikovanja aktualne vlade ni niti omenjalo.

Ko je Časar še med branjem obsodbe zapustil sodno dvorano, je ponovil isto, kar je rekel tudi njegov prijatelj Prijatelj: da je sodba konstrukt. Kaj mu je pa drugega preostalo? Časar bo verjetno iz SDS izstopil, saj je to enkrat že naredil, da se je ohranil na položaju. Sicer pa ga bo stranka sama vrgla ven. Če le ne bodo spet čakali na pravnomočno obsodbo.

Koliko denarja je šlo pod mizo Časarju in koliko njegovim partnerjem, ne bomo nikoli izvedeli. Gotovo pa so številke povsem neprimerljive s tistimi, ki jih očitajo Časarjevemu strankarskemu voditelju Janši. A vendar se bo moral Janša poleg smešnega pojasnjevanja, kje je dobil nekaj sto evrov za letalske karte, javno opredeliti tudi do lika in dela Roberta Časarja.

Če bo hotel Janša počistiti s Časarjem, bo naletel še na druge časarje in prijatelje. Zato jih bo moral ne le odrezati, ampak izkoreniniti. To je izpuliti s koreninami. Sicer bodo časarji in prijatelji prej ali slej spet divje pognali.

Vir: Siol