Bruno Korelič: Janša deluje verodostojno

Avtor: Jaka Elikan. Vir: Finance. Stavka nima očitnega zmagovalca, sindikati bodo morali spremeniti svoje delovanje in stališča, vlada pa mora sprejeti ukrepe, se strinjata sogovornika, nekdanji šef Luke Koper Bruno Korelič in Matjaž Lenassi iz Alpine.

Bruno Korelič: Janša deluje verodostojno

»Razmere v gospodarstvu in družbi so pač resne. Realni sektor že čuti večino posledic, javni sektor pa skoraj nobene. Tudi v javnem sektorju bodo morali spoznati, da tako ne gre. Poslušal sem ponedeljkov intervju s premierom Janezom Janšo, ki je deloval verodostojno. Nisem privrženec politične opcije, ki je na oblasti, a v tem primeru ima prav.« Tako na stavko gleda Korelič, ki je bil odstavljen s položaja šefa Luke Koper v prvem Janševem mandatu.

Razkol med sindikati

»V tej stavki ni zmagovalcev. Ni niti poražencev. Načrtovane ukrepe je preprosto treba sprejeti. Sindikati se tega očitno še ne zavedajo, vendar bodo to morali spoznati,« pa meni Matjaž Lenassi, lastnik Alpine. Po njegovem mnenju stavke ne podpirajo niti sindikati zasebnega sektorja, ki so že občutili bridko plat zdajšnje krize. Prav gotovo bo, kot poudarja Lenassi, nekdo tudi iz te stavke potegnil politične koristi. Zanesljivo pa to ne bo vodja sindikata šolnikov Branimir Štrukelj.

Sindikati kot iz SFRJ

Korelič pa pojasnjuje: »Sindikati so se v zadnjih treh ali štirih letih pokazali za neresne, ker so a priori nasprotovali vsaki vladi. Takšno stališče je lahko všeč članom sindikatov, meni in tistim, ki jim je mar za državo, pa ni. Težava naše države je enaka kot v SFRJ, namreč, da so na položajih vedno isti ljudje. Tudi v sindikatih bodo morali narediti zamenjave – tako kadrov kot strategij.«