Brez milosti!

Foto: Flickr
Foto: Flickr

Tako bi lahko poimenovali odhajajočo vladno ekipo, ki je Slovenijo v letu dni zadolžila za celih dvanajst (12) milijard evrov. Ali pa njeno politiko brez znanja in občutka za vodenje države. Vladala je leto dni in to brez milosti do nas sodržavljanov, ki bomo njen zapitek morali plačati.

Zakaj tolikšna zadolžitev? Tega vladni politiki javnosti niso razkrili. Kot tudi niso jasno povedali, kam vse je vladna ekipa vložila izposojena denarna sredstva. Vedeti je potrebno, da se je poleg izposojenih milijard evrov v državno blagajno nateklo 9 milijard evrov državnega davka. Torej je vlada Alenke Bratušek v enem letu zapravila preko 21 milijard evrov. Halo!?

Odhajajoča vlada je samo v letu dni bruto dolg države povečala več kot so nas zadolžile od leta 1991 do leta 2008 vlade »vseh barv«. Ali še drugače: zadolžila nas je za štiri milijarde evrov več, kot nas je zadolžila vlada Boruta Pahorja v treh letih poprej. Upravičeno se vprašam, kako je gospa Alenke Bratušek v številnih očeh državljank in državljanov Slovenije lahko najuspešnejša predsednica vlade? To je morda res, a le na področju kadrovskih zamenjav in zadolževanja. Vse drugo je »plagiat«, oziroma dokončanje dveh projektov prejšnjih vlad. To je mogoče tudi preveriti.

Alenka ne bi bila Alenka, če ne bi slovenski javnosti še kar naprej poudarjala, da je največji dolg države nastal v času vlade Janeza Janša. Še vedno drži rek: “Tisočkrat ponovljena laž postane resnica.” Naj navedem nekaj neizpodbitnih dejstev. Časopis Delo je v sredo 30. aprila 2014 na četrti strani objavil graf pod naslovom: »Bruto dolg države« od leta 2004 do leta 2014 (in to osem mesecev pred iztekom leta). Ko je jeseni leta 2004 prevzel vodenje vlade Janez Janša je dolg znašal 7,4 milijard evrov. Po štirih letih, jeseni 2008, ko je Janša predal vodenje vlade Borutu Pahorju, je znašal dolg 8,2 milijarde evrov. Torej, se je v času vlade Janeza Janša dolg povečal za 800 milijonov evrov.

Dolg, ki so ga naredile v preteklih letih slovenske banke in gospodarske družbe v državni lasti, ni dolg vlade pokojnega Janeza Drnovška, ne Janeza Janše in tudi ne Alenke Bratušek. To je dolg, ki ima svoje botre v bankah in gospodarskih družbah. In vsi odgovorni imajo svoja imena in priimke. Da se razumemo, vsak dolg je dolg in ga bo potrebno vrniti, ne glede na to, katera vlada ga je naredila. Je morda bil vzrok nenadnega preobrata in leto dni samozavestnega nastopanja predsednice vlade visoka zadolžitev, nad katero ni imela vpliva? Vzrok, da se odločiš zrušiti lastno vlado, ima najbrž globlje korenine in tudi nove scenarije.

Izza vladnih kulis,  ki do nadaljnjega opravlja samo še tekoče posle, uhajajo novice o kadrovskem cunamiju in to – brez milosti. Do danes njen podpornik si lahko jutri na cesti oziroma prestavljen iz svojega službenega mesta na nižje in slabše plačano delovno mesto, pravijo nekateri. Ali vlada po hitrem postopku prazni dobro plačana mesta v državni upravi za na volitvah morebitne »odpadle« politike? Ne vem. Je pa v zakulisju predviden scenarij, da se bo čas za volitve iztekel tako, da bi na mesto evropskega komisarja še ta vlada imenovala Alenko Bratušek. Pa naj kdo reče, da si ni tlakovala poti v boljšo prihodnost in bi slovenski narod, brez milosti, pustila utapljajočega se v dolgovih njenega vladanja!

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.