Borčevski pogromi novinarjev še kar trajajo

Medijski strokovnjaki opozarjajo, da je ‘vsakdanjim’ ljudem vse težje razlikovati prave novice od lažnih. Za medmrežnimi povezavami in profili – profil sicer pomeni obris obraza – se pogosto skrivajo lažne in celo nečloveške podobe. Brezštevilni spekter medijev žal omogoča tudi protislovne in potvorjene podobe ljudi in stvari. Ni čudno, da se številni, celo poznavalci in odločevalci, opotekajo, saj ta svet postaja vse bolj negotov in vse manj obvladljiv. Da smo bolj natančni: postaja plen odločevaIcev, ki brez ozira, brez vesti in ne da bi spoštovali človekovo obličje, kot bi dejal Levinas, manipulirajo s svetom, da bi ga ohranili ali pridobili za svoje sebične in samovoljne interese.

Kaj torej preostane državljanom tega sveta? Kako naj običajni državljani presojamo vse te zapletene in potvorjene podobe resničnosti? Še težje, kako se jim lahko upremo? Ali ta svet kar tako prepustiti prevarantskim načrtovalcem in manipulatorjem, ki prefinjeno in brez sramu vrivajo svoja zlagano videnje sveta? Nič narediti zoper to, bi pomenilo ta svet prepustiti usodi, ki so jo zapečatili zloglasni zločinci človeštva prejšnjega stoletja in njim podobni uničevalci človeštva do danes.

Vodstva Zveze združenj borcev ne le, da jih ni sram, pač pa tudi nimajo nobenega spoštovanja do osnovnih človekovih pravic in pravil demokratičnega reda.

Krhka in ideološko obremenjena tranzicijska Slovenija je kar naprej primer takih manipulacij. Očitno nervoza poslednjih dni, ko se skozi tranzicijsko meglo komaj kaže zarja kake, za Slovenijo in njene državljane, operativne vlade, nekaterim jemlje vsako razsodnost. Tako v demokratični državi vodstva Zveze združenj borcev ne le ni sram, pač pa nimajo nobenega spoštovanja do osnovnih človekovih pravic in pravil demokratičnega reda. Sicer ne bi mogli zagovarjati izvensodnih pobojev kot legitimnih. Pa ne le to. Izrabljajo svoj vpliv in moč iz ozadja za to, da izsiljujejo demokratične ustanove in pritiskajo na medijske voditelje, naj bi se ta njihova nečloveška, proti človekovim pravicam uperjena stališča sprejela kot gotova resnica. Še več. Od voditeljev nacionalna TV zahtevajo, da se izločijo tisti, ki odpirajo pota zgodovinski resnici in širijo svobodo razprav o slovenski revolucionarni polpreteklosti ter jo uveljavljajo v javnosti. Zanimivo, da pa napad ni veljal zgodovinarju, ki je nizal in razlagal dejstva revolucionarne zgodovine, pač pa voditelju oddaja. Napad na intervju dr. Jožeta Možine na TV Slovenija je podoben napadu na gospoda lgorja Pirkoviča, ki je vodil pogovorno oddajo aprila letos. A v obeh primerih sta novinarja postavljala vprašanja, sogovorniki pa so opozarjali na sprevrženost izjav predsednika borčevske organizacije. Predvsem pa so govorili neizpodbitna dejstva – Zveza borcev jim ne oporeka, zahteva pa glave tistih, ki sporočajo resnico.

Gre torej za vnebovpijoč primer posega v svobodo govora in pritisk na javne medije s pozicije moči, ne z utemeljenimi razlogi, pač pa da bi vzdrževali mit revolucionarne polpreteklosti. Kaj je torej s slovensko demokratično državo, njenim sodstvom, medijsko kulturo in varovanjem človekovih pravic? V kakšnem svetu torej živimo? Ne smemo dopustiti, da organizacija civilne družbe, ki živi na račun davkoplačevalcev, izsiljuje v demokratičnem sistemu z metodo nasilja. Brez sramu zagovarjati izvensodne poboje oziroma genocid je pritrjevanje zločinom zoper človečnost.

Pa to je le prvi del zgodbe – drugi del je še bolj strašljiv, saj vodstvo RTV, namesto da bi odločno zavrnilo take pritiske in razglašanja, da so vse oddaje uglednega novinarja dr. Možine laž, kot kaže, upogiba hrbet in bi najraje žrtvovalo svojega sodelavca, da zadosti apetitom borcev in stranke nekdanjih komunistov. Prav za to gre.

Ne recite, da se ne da nič. Vsak od nas je res nemočen, a povezani lahko dosežemo veliko

Vodstvo RTV bi se moralo zamisliti, kam pelje slovensko nacionalno hišo, če bi pritrdilo tistim, ki zagovarjajo zločin. Utišanje novinarjev je sicer praksa nekih drugačnih, nedemokratičnih razmer, zato je vredno razmisleka, kam pelje podaljševanje komunistične laži. Je to sestavni del ukrepov vlade, v kateri bo ‘Levica’ z zvezdo lahko izsiljevala tudi najbolj nečloveške in nerazumne ukrepe, s katerimi bomo tako kot v povojnem genocidu obglavljeni vsi državljani razen seveda tistih, ki bi si v nedogled radi podaljšali svoje politične privilegije. Cena revolucije se tako povečuje na račun ohranjanja privilegijev, neurejenosti, nepravičnosti in zatiranja svobode po logiki ‘levičarskega’ nasilja nad družbo. Demokrati, osvestite se, kajti nepravičnost in nered, v katerem bodo vladali nekdanji in novi pristaši ideološke levice, sicer pa dejanski gospodarski pridobitniki na račun oropane, izpraznjene ter osiromašene Slovenije, in uprizarjali še naprej revolucionarni pogrom, zagotavlja kratkoročno življenje le njim, vsem pa dolgoročno vegetiranje v obubožani državi. Ne recite, da se ne da nič. Vsak od nas je res nemočen, a povezani lahko dosežemo veliko. Gre namreč za to, da nam samostojno Slovenijo in demokracijo sedaj kar pulijo iz rok. Vendar eden lahko prebere komentar, drugi protestira na RTV, tretji pove sosedu, kaj se dogaja, in izrazi svoje nestrinjanje. Bodimo torej pogumni, sicer bosta prevladali zlo in nasilje!

A veste, da je na nacionalni televiziji varuhinja pravic gledalcev, ki mora zastopati vaše interese in mora na vsak protest odgovoriti?!

Poglejte, zanikanje izvensodnih pobojev je ponovni zločin proti človeštvu in terja kazenski pregon. Zato pozivamo tožilstvo, da ustrezno ukrepa. Zaščita novinarjev, ki razkrivajo in predstavljajo slovenski javnosti zločinsko početje revolucionarnega režima – tudi na nacionalnih medijih, pa je dolžnost in naloga svobodnega novinarstva, zato pozivamo vse odgovorne, da zaščitijo novinarja Jožeta Možino, slovensko javnost pa, da se s protestom odzove na poskuse utišanja novinarjev. Vodstvo RTV pa naj jih skladno z demokratičnimi standardi in zakonodajo ter pravili delovanja hiše ustrezno zaščiti. Mi, državljani, pa protestirajmo, če nam jemljejo svobodo, javno besedo in demokracijo. A veste, da je na nacionalni televiziji varuhinja pravic gledalcev, ki mora zastopati vaše interese in mora na vsak protest odgovoriti?!

Novi Glas, 6. 9. 2018, str. 13