Bo predsednik vlade spregledal?

ZapravljanjeNe vem, zakaj se sedanja vlada boji v zakon o fiskalnem pravilu zapisati limit, do kam in za koliko bi se smela katerakoli vlada, danes in v prihodnje, nekontrolirano zadolževati? To bi koristilo vsem vladam, da bi se lahko pred izsiljevalci in trgovci z ‘novci’ zavarovala in se sklicevala na zakon. In končno tudi na nas državljane in državljanke, da nas ščitita zakon in ustava. Pa še nekaj. Tega tudi sedanja ustava ne dovoljuje, tako kot noben zakon ne. Vprašam se le, kdo je potem kriv, da nam izginjajo milijarde evrov? Morda so to tisti, ki jim za slovensko državo ni mar?

Po vzoru dosedanjih vlad, razen tiste od maja leta 1990 in do aprila leta 1992, ko smo poslanci in vladni uslužbenci dihali na ‘škrge’, ker je bil pred nami cilj osamosvojitev Slovenije, bi težko govorili o varčevanju. Še manj pa tako, da bodo številni politiki in javnost, z močno podporo medijev, po sedmih letih, za vse današnje težave krivili zgolj eno vlado. In s prstom kazali na vlado, ki je do sedaj edina preživela celoten mandat in nas zadolžila za nekaj sto tisoč evrov in ne za 28 milijard, kot se mnogim, ki so zato res krivi, lepo sliši. Ali bomo še naprej namenoma preslišali resnico, da so v tistem času državne banke, zaradi ugodnega gospodarskega stanja, dajale (ponujale) visoke bančne kredite brez garanciji, tako privatnim in državnim podjetnikom, kot tudi fizičnim osebam.

Direktor ene od teh istih bank pa je bil ob odhodu nagrajen z milijon evri. Po mojem prepričanju ta nagrada ni bila slučajna. In kaj počnejo zato postavljeni in plačani organi pregona?

Seveda je resnica o tem očem in ušesom skrita. Resnica je v še vedno prevelikem in razbohotenem državnem aparatu in političnih povezavah do številnih, ki brez usmiljenja molzejo državne finance. V vladnih vrstah pa ni nikogar z »j…ci«, ki bi si upal ta politični gordijski vozel prerezati. Kako pa naj, če tudi ta vlada dela finančne viharje? Izza tesno zaprtih vrat le s težavo pricurljajo na dan vesti o nerazumljivem zapravljanju vodilnih iz vladnih vrst, kot tudi iz vrst vodilnih v državnih službah.

Na tak razvrat so se vodilni v državnih podjetjih naučili že pred desetletji. Danes se mentorji svojim podmladkom, katerim govorijo o (komunističnem) raju nekdanjega samoupravljanja, s katerim so si tudi takrat ustvarili svoj raj. Bil je revnejši, ker smo bili vsi, a vendar za tiste čase je to bil raj.

Bo vlada dr. Mira Cerarja upala in zmogla preseči gordijski vozel še vedno nebrzdane korupcije? Ali bo še naprej z rebalansi državnega proračuna in novimi posojili podpirala apetite tistih, ki državo porivajo v kaotično stanje nemoralnih in nesocialnih vrednot, torej snobizma?

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.