Imamo poleg javnih uradnih listov »še kakšne« …?

V bankah je vse tako, kot da je bančna tajnost na višku. V resnici pa je obratno, da smo v Sloveniji brez vsake bančne tajnosti. Še v propadlem   komunizmu smo imeli nekaj bančne tajnosti! Ko danes vstopimo v kakšno bančno  poslovalnico opazimo, da so oddelki za poslovanje s strankami lepo urejeni in opremljeni s diskrecijskimi oznakami. Ponekod so te oznake tudi narejene v ameriškem stilu – z markantnimi visečimi vrvmi na stebričkih, ki izdelani iz nerjavečega jekla. Vse opisano je namenjeno bančni tajnosti, da naslednji, ki čakajo pridejo na vrsto, ne slišijo in ne vidijo, o kakšnih vsotah denarja se stranka pred njimi skozi stekleno lino pogovarja z bančnim  uslužbencem. Na videz je vse tako, kot mora biti, kot se spodobi v državi demokracije in kulture.

Janša je dal, Pahor je vzel

Da Slovenci v lastni državi nimamo več prav nobene bančne tajnosti, se je javno razkrilo, ko so ukinili tako imenovane državne pokojnine. Kot vemo jih je v edinem polnem vladnem mandatu uvedla koalicija pomladnih strank. S ponovnim nastopom strank nostalgije za komunizmom, to se je zgodilo leta 2009, pa so te pokojnine odvzeli tistim, ki so si jo, skladno s prej omenjenim zakonom, po 65. letu starosti pridobili. Pokojnine so torej ukinili vsem, ki prej pravice do drugačne pokojnine  niso imeli. Ta vsekakor radikalni ukrep, kar je dejansko bil odvzem te pokojnine tistim, ki niso nikoli delali oziroma druge pokojnine niso imeli. Največja napaka pri tem pa je bila, da se pri dodeljevanju te pravice in še zlasti pri njenem ukinjanju ni ugotavljalo, zakaj nekdo ni delal in si ni sam zaslužil običajne starostne pokojnine. Razumljivo je bilo, da tajkunskim ženam  ni bilo potrebno delati, je pa zelo veliko več primerov, da je bila dodelitev državne pokojnine, ki je znašala 183 evrov, upravičena.

Diskrecijske označbe v bankah samo za zavajanje

Se pa je ob tem radikalnem odvzemu že pridobljene pravice do državne pokojnine razgalilo, da pri nas več nimamo prav nobene bančne tajnosti. Socialna služba je v obrazložitvah tega ukrepa tistim, ki so pokojnino izgubili (od rojstva bolnim, invalidom, itd.), celo naredila izpise o premoženju, v katere so bili zajeti tudi izpisi hranilnih vlog, ki so jih nekateri prizadeti pač imeli. Tako so bile prikazane vse hranilne vloge, tudi hranilne vloge v vrednosti enega evra.

Z odkritjem te državne mahinacije, ki jo lahko razumemo za vdor v vsakršno bančno tajnost varčevalcev, se  je po kmečki logiki v javnosti začelo dvomiti v zakonitost tega posega. Javnost se je upravičeno spraševala, ali je bil vpogled v bančne račune izveden mimo pravno zajamčenih pravic državljanov glede bančne tajnosti?  V »normalnem« uradnem listu (za javnost), ni bilo moč najti predpisa, ki bi tak poseg dopuščal! Na pol za šalo in tudi zelo zares pa se tudi sliši, da je ukinitev bančne tajnosti zapisana v »nekem drugem uradnem listu«, ki ni za javnost!