B. Tomašič, Nova24TV: Hobotnica z B. Požarjem in M. Berlecom o slovenski medijski krajini (VIDEO)

O razmerah na RTV SLO in o ostalih medijih, ki so prisotni v slovenskem medijskem prostoru, so spregovorili v včerajšnji oddaji Hobotnica z voditeljem Borisom Tomašičem Bojan Požar, urednik Požareporta.si in urednik Demokracije Metod Berlec.

…….

Bojan Požar je podal prepričanje, da težko verjame, da je šlo za problem avtorskih pravic. “RTV SLO ima izjemno močno pravno službo, ki je glede avtorskih pravic zelo dosledna. Mislim, da je šlo za cenzuro. V primeru RTV-ja gre za nacionalno televizijo, ki si cenzure nikakor ne bi smela dovoliti, glede na to, da je večinsko financirana s strani davkoplačevalcev. 

…….

Za takšno ravnanje (z dokumentarnim filmom V. Areha o JLA, op. admin.) ni nobenega opravičila, zato bi morali takoj odstopiti direktorica Televizije Slovenija in nekdanja poslanka LDS Ljerka Bizilj in generalni direktor Marko Fili in urednik, ki je film umaknil iz arhiva. Gre za nedopustni poseg v novinarsko delo in za manire, ki so značilne za totalitarne države.

Vodstvo RTV in njeni uredniki očitno ne razumejo pravice svobode govora in že zmeraj razumejo poklic novinarja kot ga je definiral Jože Smole: “Novinar je družbeno-političen delavec, ki je zavestno privržen idejam marksizma in leninizma.”

……

“To kar se danes dogaja v medijih je daleč za standardi medijske svobode, ki so bili vzpostavljeni konec 90ih let,” je komentiral Požar.

…….

Precejšen del medijev obvladuje tudi eden najbogatejših Slovencev, ki je bil pravnomočno obsojen na 6 mesecev zapora zaradi zlorabe položaja. Odlazek je preko svojih in povezanih podjetij lastnik Dolenjskega lista, Salomona, Sveta 24, RGLa, Studia D, Radia Kum in Radia ter TV-ja Veseljak. Poleg tega ima v lasti skoraj vse pomembnejše tiskarne v Sloveniji, od Papir Servisa do DELO- Tiskarne. Pred kratkim je začel skrivati svoje lastništvo v medijih in drugih podjetjih. Umaknil se je iz podjetja Krater, katerega lastniki so postali podjetja Kraterja, tako, da obvladujejo sami sebe.

……

Mediji so politično zradikalizirani in služijo enemu političnemu gospodarju

Požar je podal prepričanje, da se je naš medijski prostor z novimi “zasebnimi lastniki” še bolj politično zradikaliziral in dodal, da je iz tega mogoče sklepati, da so bili le ti izbrani, da so v roke dobili medije. Berlec je poudaril, da če bi lastniki imeli izključno ekonomske interese, bi njihovi mediji šli v širino in bi bili pluralni, s čimer bi pritegnili večji spekter bralcev, kar bi posledično povečalo naklado. “Očitno pa je, da nimajo tega interesa in da služijo enemu političnemu gospodarju.” 

Požar, ki je bil sam vpleten v primer nakupa Dela revij, je komentiral, da bi pri zbiranju sredstev očitno moral namesto na pošten način, ubrati lobiranje pri politiki. Z banko, ki je bila takrat v državni lasti, smo se pogajali 8 mesecev za ceno, ki je bila 4,5X višja od tega kar je kasneje plačal Hakl. “Banka cene v teh osmih mesecih ni želela spustiti niti za en cent. Znotraj Haklove cene je bilo celo določeno, da je 80% pokritih z oglasnim prostorom, ostanek pa je plačal z denarjem. Očitno je, da sam nisem bil pravi potencialni lastnik in da je vse čakalo na nekoga drugega.”

Berlec je komentiral, da se mu zdi naravnost škandalozno, da državna banka od nekoga želi 4,5 milijonov evrov, potem pa čez mesec dni to proda samo za en milijon. “To samo kaže na to, kako se državno lastništvo zlorablja in kako škodljivo je le to.”

Planet TV je vpet v državo

Tomašič je opozoril tudi na primer Planet TV-ja, ki je v lasti državnega Telekoma in opozoril, da ima več kot dvakrat več izgube kot prihodkov in da ga prav vpetost v državo še rešuje pri življenju. Po mnenju Požarja bo preživetje televizije odvisno od tega koliko bo Telekom pripravljen vlagati.

POP TV ima za razliko od drugih televizij monopol na področju oglaševanja- kar med 75-80% oglaševanja je v njihovih rokah. Po besedah Berleca je POP TV več kot očitno na pravi politični strani. Požar je poudaril, da POP TV venomer daje vtis, da vedno nekaj razkriva, a vendarle ni temu tako, saj se nikoli ne lotijo neke velike tarče. “Vedno se lotevajo tem druge ali tretje lige kot je naprimer primer nediplomiranih poslancev ali plagiatov. To je izrazito provladna televizija.”

Več: Nova24TV