B. Korsika, blog: Letalonosilka “USS Zvonko Fišer” proti Janezu Janši

Ključen element ameriške “fizične” globalne prevlade so letalonosilke, ki jih imajo več kot vse druge države tega sveta skupaj.

Prav letalonosilke oziroma letala na njih omogočajo ameriški politiki, da lahko v realnem času posredujejo praktično na vseh kriznih žariščih v svetu; to pomeni v dveh, treh urah. Tega trenutno ni sposobna nobena druga vojaška sila na planetu.

In nekaj podobnega se v zadnjem času dogaja v Sloveniji, pri čemer je državno tožilstvo letalonosilka in mediji njena bojna letala.

Pravna država kot tarča

Pravna država ni neomejena svoboda, temveč natančno določena hierarhija institucij in njenih protagonistov. Ti ne delujejo samovoljno, ampak po vnaprej določeni formi. Vsako nespoštovanje teh pravil vodi tendenčno v jakobinizem (v sistem, v katerem se pravila določajo sproti in so druga plat političnega nasilništva in terorja).

Zato je v demokratični državi odločba ustavnega sodišča zunaj vsake razprave in “zadnja” postaja pravne države. “Evropsko sodišče”, žal, ni sodišče, ampak politična institucija.

Izziv za pravno državo in njeno delovanje pa je, če sodb najvišjega sodnega organa pravne države, ustanovnega sodišča, druga sodišča v praksi ne priznavajo. Celo minister za pravosodje ne.

Da, o Sloveniji govori naša zgodba.

Napad na letalonosilko “USS Zvonko Fišer”

V razmerah spoštovanja demokratične hiearahije sodne oblasti bi se državno tožilstvo ob razsodbi ustavnega sodišča v primeru Patria zazrlo vase. Pa čeprav je to primer, v katerem je vodja opozicije Janez Janša doživel veliko osebno in seveda tudi politično zadoščenje. In kljub temu, da pravosodna veja oblasti z vrsto namigov in dejanji jasno kaže antipatijo do Janeza Janše. Čeprav je tudi sam pripomogel k temu, pa to nikakor ne more biti “element” pri sestavljanju obtožnice, saj nismo v otroškem vrtcu.

Tožilstvo bi se moralo torej zazreti vase in sprejeti ukrepe, s katerimi bi v prihodnosti preprečili vlaganje obtožnic na podobnih osnovah, kot so bile vložene v primeru Patria.

Toda ne slovensko državno tožilstvo, ki ga vodi Zvonko Fišer. Tožilstvo je očitno vzelo odločitev ustavnega sodišča kot politični napad na institucijo in je temu primerno odgovorilo.

Odgovor letalonosilke “USS Zvonko Fišer”

Praktično v nekaj dneh po oprostilni sodbi ustavnega sodišča je tožilstvo (prek specializiranega državnega tožilstva – SDT) vložilo obtožnico proti Matjažu Kovačiču. “Kolateralna škoda” (v tem primeru glavna korist in zadetek v polno) te obtožnice pa je seveda bilo danes že proslulo “prepisovanje” med bankirjem Matjažem Kovačičem in predsednikom takratne vlade Janezom Janšo. Tukaj moramo pustiti ob strani Kovačičevo servilnost in očitek Janezu Janši, da bi se moral kot politični veteran zavedati, da bo v slovenski asimetrični politični in medijski pokrajini to “prepisovanje” nekoč prišlo na dan.

Ali pa, da drugi politiki “delajo enako”.

Dejstvo je, da državno tožilstvo tega napada ne bi moglo izvesti, če ne bi imelo poslušnih “medijskih letal”. Ta so v nekaj kratkih dneh z objavljanjem natančno določenih delov elektronske pošte Janeza Janšo izdatno politično diskreditirala. Žal predvsem pri tistem zmernem delu javnosti, ki ne sledi brezprizivno levici ali desnici, ampak skuša misliti s svojo glavo.

Več lahko preberete na blogu Bojana Korsike.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.