Anticovid influencerji preko družbenih omrežij širijo svoje nebuloze

davkoplačevalski denar
Anticovid influencerji (estradniki, trenerji fitnesa in samozvani vplivneži) imajo danes na voljo družbena omrežja, prek katerih širijo svoje nebuloze,

Med časom, ko se je z varnostnimi pasovi reševalo življenje na cesti, in časom, ko je za naše skupno dobro treba zajeziti širjenje okužbe, so pomembne razlike, saj imajo danes anticovid influencerji na voljo družbena omrežja, prek katerih širijo svoje nebuloze.

Pred nedavnim smo se v nedeljo ustavili na Brezjah. Velika množica nas je presenetila, saj nismo vedeli, da smo prišli ravno ob zaključku slovesnosti ob 113. obletnici kronanja brezjanske Marije. Ker se v naši domači župniji vsi zgledno držijo ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, smo bili še bolj presenečeni, ker je bila okoli cerkve velika množica ljudi brez distance in večinoma tudi brez mask. Nadeli smo si maske, pozdravili Marijo in zapustili Brezje. Organizatorjev slovesnosti ne bi prav nič stalo, če bi udeležence prosili, naj si nadenejo maske tudi zunaj, pred cerkvijo, saj je bilo očitno, da ustrezna razdalja med posamezniki ni mogoča.

To manjšo kršitev zdravstvenih priporočil omenjam, ker moram izdreti trsko iz svojega očesa, preden se lotim bruna neodgovornosti in pokvarjenosti.

Avtomobilski varnostni pasovi rešujejo življenja, zaščitne maske preprečujejo širjenje okužbe

Nekateri ukrepi za zajezitev okužbe so ljudem neprijetni. Najbolj izstopa nošnja zaščitnih mask – ukrep, ki najbolj zmanjša verjetnost, da bi nehote okužili bližnjega. Vplivneži, ki živijo od tega, da ugajajo različnim skupinam ljudi, si obetajo, da si bodo med tistimi, ki jih zdravstvena priporočila najbolj motijo, pridobili zvesto klientelo.

Nelagodje ob zahtevani uporabi zaščitnih mask me spominja na čas pred desetletji, ko se je uvajalo obvezno pripenjanje z varnostnimi pasovi v avtomobilih. V obeh primerih gre za verodostojno in strokovno ugotovljen koristen ukrep, ki pa zahteva od posameznika nekaj truda in potrpežljivosti. Maske so morda še nekoliko bolj neprijetne; z njimi ščitimo bolj druge kot sebe, medtem ko pripeti z varnostnim pasom ščitimo predvsem sebe. V obeh primerih so se pojavili anticovid influencerji – samozvani strokovnjaki, ki so spodkopavali in še spodkopavajo uveljavljeno stroko.

Anticovid influencerji preko družbenih omrežij širijo svoje nebuloze

Med časom, ko se je reševalo življenje na cesti, in časom, ko je za naše skupno dobro treba zajeziti širjenje okužbe, pa so pomembne razlike. Anticovid influencerji (razni estradniki, trenerji fitnesa in samozvani vplivneži) imajo danes na voljo družbena omrežja, prek katerih širijo svoje nebuloze, a na družbenih omrežjih jim lahko ugovarjajo razumnejši vplivneži in dejanski strokovnjaki. Težava pa je, ker osebe, ki omalovažujejo zaščitne ukrepe, promovirajo tudi mediji.

V teh časih imajo z demagogi težave v številnih državah, ker se je razširilo nezaupanje med ljudmi. Še posebej tam, kjer nekateri pravni “strokovnjaki” postavljajo pravico do udobja posameznika pred pravico do zdravja drugega posameznika. A le v Sloveniji je vrhovni državni tožilec objavil, da “za številne omejitve epidemiološka stroka nima prepričljivih razlogov, saj ves čas deluje na majavih dejanskih podlagah“.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj, ki je danes ogrožen, podprete z donacijo.