Radikalizacija opozicije in brezobzirne provokacije po nareku Šarčevega svetovalca

Kolesarji apokalipse so se ustavili tudi na Kolodvorski pred RTV in sporočili njenemu vodstvu, da so njegovo pobudo privzeli, kolesarijo in rušijo oblast.

Politika naj bi veljala za obrt zavzemanja za javno dobro, za usmerjanje družbe s pomočjo države. Sicer gre za zelo širok pojem, vendar pa je Slovenija na tem področju v zadnjem času dosegla dno. Predvsem po zaslugi leve opozicije, ki se je brez alternativne idej za rešitve zatekla k skrajni retoriki in prijemom. Nič bolje ni z mediji in s civilno družbo, za katero se ve, da je popolnoma pod oblastjo levice; razen dekadentnih protestov vse od začetka Janševe vlade ravno tako niso sposobni artikulirati racionalnega nasprotovanja vladi, temveč so se zatekli k vse bolj agresivnemu vedenju.

Izpad Tee Jarc in njenih kolesarjev na Kredarici je še bolj razgalil njihovo (ne)zmožnost dojemanja demokracije in nivo politične kulture

“To je samo eden v nizu korakov radikalizacije slovenske politike in tega popolnega razkola, ki ga očitno tudi epidemija ni mogla vsaj ublažiti, če že ne preseči. Smo v stanju popolne politične vojne in vsak korak je narejen v tem kontekstu. Opažamo tudi vse močnejše in vse bolj brezobzirne provokacije, kar je sestavni del stanja duha v slovenski politiki. Gre za stopnjevanje tega, kar se je že leta in leta počelo. Opozicija KUL se je odločila za radikalno rušenje vlade, zato sta vsak korak in beseda v tej vlogi,” je glede zadnje izjave Marjana Šarca, da “bolj verjame Tei Jarc kot Janezu Janši”, in da je “narod žrtev, ne Janša”, dejal politični analitik Sebastjan Jeretič.

Vsem tistim, ki pišete, da sem se postavil v bran Tei Jarc zaradi političnih točk: Ne, temveč zato, ker ji bolj verjamem, kakor Janezu Janši in vladajoči kliki. Če bom zato (politično) umrl, bom vsaj vedel, da se nisem udinjal in sem sledil prepričanju. Janez Janša pa ni prav nobena žrtev, narod je,” je te dni zapisal prvak LMŠ Marjan Šarec, ob čemer je imel v mislih huliganski izpad Jarčeve na Kredarici, njene žalitve in provociranje premierja Janše ter notranjega ministra Aleša Hojsa. Na zapis se je kritično odzval novinar Nove24TV Luka Svetina:

“Sicer ne vem, kdo mu politično svetuje, ampak moje mnenje je, da je to taktično zgrešena poteza. Gore so za Slovence svete, nima veze, ali so levi ali desni, in takšnega obnašanja v gorah ne odobravajo, ne glede na politično prepričanje.”

Šarec potiska LMŠ v radikalno levo smer – pri tem mu svetuje Črnčec

Oglasil pa se je tudi univerzitetni profesor politologije dr. Miro Haček, ki je spomnil, da “je že vse od predsedniških volitev 2017 znano, kdo Šarcu politično svetuje – Vohunček Muri”. Govor je o nikomer drugem kot o Damirju Črnčecu, strokovnjaku za varnostna vprašanja, ki je bil v času druge Janševe vlade direktor Sove, pozneje pa spremenil barvo in postal stric iz ozadja propadlega premierja Šarca ter stranke LMŠ. Črnčec je sicer znan po nekaterih kompetencah, toda kot politik, politični analitik in strateg je izjemno šibak. Že v času Šarčeve vlade je prav njegovo agresivno zlorabljanje represivnih organov in obveščevalnih služb pustilo pečat, da je sposoben zrušiti, kar je prej sam zgradil. Prav Šarčeve trenutne poteze, zaradi katerih se čudi marsikateri politični analitik, so odraz Damirja Črnčeca in njegovega neznanja. Vse to pa seveda škodi LMŠ, ki jo pred katastrofalnim rezultatom lahko rešijo le predčasne volitve, ki pa jih ni na vidiku.

Radikalizacija politike in brezobzirne provokacije

Analitik Miloš Čirič je najprej dejal, da so hribi zanj prostor, kjer se izraža spoštovanje, hribi niso za prepire. In upravičevanje prepirov, upravičevanje nadlegovanja nikakor ni v skladu s demokratično kulturo. Hkrati je ob tem še poudaril, da je treba ločiti osebna stališča od dejstev. Dejstvo je, da so snemali zgolj tisti, ki so nadlegovali, oziroma protestniki, a hribi so nekaj, kar Slovenci težko razumemo kot kraj za prepir. V hribih se pozabi kogarkoli, ki se ga sreča, kar je del kulture. “Ni kulturno, da težiš nekomu, ki ga srečaš, takšne stvari se ne smejo dogajati. Ni mogoče najti nobenega opravičila za to, da se nekoga nadleguje in uveljavlja svoja stališča. Za hribe to ne velja.” Za to je dovolj prostora pred parlamentom in vlado, kjer se lahko izražajo. “Hribi niso politika.”

Politični strateg Sebastjan Jeretič pa trenutno situacijo vidi samo eno v nizu korakov radikalizacije slovenske politike in tega popolnega razkola, ki ga očitno tudi epidemija ni mogla vsaj ublažiti, če že ne preseči. Po njegovem smo v stanju popolne politične vojne in vsak korak je narejen v tem kontekstu. Opažamo tudi vse močnejše in vse bolj brezobzirne provokacije, kar je sestavni del trenutnega stanja duha v slovenski politiki. Gre za stopnjevanje tega, kar se je že leta in leta počelo. Opozicija KUL se je odločila za radikalno rušenje vlade, zato sta prav vsak korak in prav vsaka beseda v tej vlogi. O tem, da so gore svet kraj za Slovence, pa je Jeretič še dejal: “Ni več omejitev, kar se tega tiče. Vojna je popolna in ni več nobenih omejitev glede tega.”