Andrej Šiško ali Ladislav Lipič. Kdo bolj ogroža demokratično ureditev RS?

Nastop Šiškove varde je zaznamoval nastop Šarčeve vlade. V resnici je ideološka straža Slovenije obstajala že prej v okvirih ZZB NOB, ki je z nošenjem ognjenega orožja in streliva za množično uničevanje žive sile hotela spominjati na preteklost in zastraševati drugače misleče.

Njihove proslave so vse bolj spreminjale v demonstracije strahu in nestrpnosti. Da o potvarjanju zgodovine in opravičevanju množičnih povojnih pobojev niti ne govorimo. Nedavna demonstracija v Kopru je jasno pokazala navezo Združene lista, ZB in Veteranov vojne za Slovenijo. Kot njen podaljšek lahko vidimo tudi pohod Židanove varde od parlamenta do Gospodarskega razstavišča. Tu je predsednik Borut Pahor, ki so mu nekateri zamerili udeležbo na proslavi, z neverjetno odkritim in pogumnim govorom stvari postavil na pravo mesto. Pozitivno nas je presenetil in znova dokazal, da ga kot predsednika ne gre primerjati z njegovimi predhodniki.

Je predsednik vlade vedel kaj se pripravlja? Glede na dejstvo, da je bilo o vsebini proslave že pred tem jasno in glasno dovolj povedanega in napisanega od formalno najbolj kompetetntne osebe, polkovnika slovenske vojske prof. dr. Tomaža Kladnika, predstojnika katedre vojaških ved v Centru vojaških šol v Mariboru,  enega največjih poznavalcev naše vojaške zgodovine, ni mogoče dvomiti, da ni šlo za njegovo zavestno odločitev. Kladnikove trditve je čez čas z minuciozno in izjemno precizno študijo potrdil eden stvariteljev osamosvojitvene slovenske TO Igor Bavčar. Iz reakcij sodelavcev in somišljenikov predsednika veteranske organizacije, ki so primitivnemu obračunu z dr. Kladnikom namenili velik del svoje revije, kjer ne manjka žalitev znanstvenikov in univerze, lahko pričakujemo nadaljevanje akcije. Lipič gotovo ne straši nasprotnikov svojih laži v tri dni. Kaj bo po vsem, kar je Kučan naredil doslej v obračunu z osamosvojitelji, njegova naslednja akcija?

Šiško ostaja v zaporu, ker naj bi ogrožal našo družbeno ureditev. Po vsem tem, kar počenja Lipičeva varda, gre za ogrožanje narave in bistva osamosvojitve, slovenske demokracije in nenazadnje tudi potvarjanje zgodovinske resnice, bi se moralo slovensko tožilstvo zganiti. Ne glede na dejstvo, da vidi sovražnike slovenske države in družbe predvsem v osamosvojiteljih, opozicijskih politikih, znanstvenikih in duhovnikih, da pri tem uživa popolno podporo aktualne slovenske vlade in osrednjih medijev na čelu z RTVS, lahko pričakujemo samo novo intelektualno nasilje in žalitve predsednika Republike Slovenije. Ljubiteljica in nosilka rdeče zvezde, ki jo za blatenje slovenske demokracije Kučanovi bogato nagrajujejo, si je to na nedavni proslavi neke radijske oddaje v Novem mestu že nonšalantno privoščila. To je realnost nepravne slovenske države.