Ali bomo jeseni doživeli sesutje zdravstvenega sistema?

Zdravniki, ki so odkrito naklonjeni vladnim ukrepom na področju zdravstva, med katerimi izstopa predsednik zdravstvenega sveta in strokovni direktor pediatrične klinike v Ljubljani, prof. dr. Rajko Kenda, že napovedujejo kolaps zdravstvenega sistema v Sloveniji, kateremu bomo priča že to jesen. O tem je Kenda pred časom pisno obvestil tudi predsednika države Danila Türka. Opozarja ga, da tako imenovana »bela stavka« zdravnikov predstavlja velike težave obstoječega zdravstvenega sistema. Zato predlaga dialog med sindikatom FIDES in ministrstvom za zdravje.

Državni zbor je novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju že sprejel. Pred sprejetjem ministrstvo za zdravje s sindikatom ni vzpostavilo kvalitetnega dialoga in je bil zakon sprejet po hitrem postopku, kot da se ravno preko te problematike mudi reševati gospodarsko krizo in je rešitev tako velika in ključnega pomena za Slovenijo, da je dialoga škoda.

Kenda k pozivu za dialog dodaja, da zagotavljanje neprekinjene dežurne in urgentne službe ne bo zadostovalo za normalno delovanje zdravstva, še posebej v manjših javnih zavodih. Tako bo ustvarjen jez, za katerim bo množica bolnikov, med katerimi bodo nekateri celo umrli, še dodaja Rajko Kenda.

Kje so vzroki za nastalo situacijo? Mar pri zdravnikih, ki so za dežurstva plačani in z dodatnim delom v drugih bolnišnicah rešujejo situacijo pomanjkanja zdravnikov? Ne, sploh ne! Kriva je vlada, ki samo navidezno ukrepa racionalno, ko želi prihraniti okoli 12 milijonov evrov, kar  nominalno sploh ne pomeni veliko in povrhu še na račun bolnikov. Ali pa gre pri vsem tem zgolj za prestiž »kdo bo koga« in za staro slovensko »fovšijo« do tistega, ki nekaj dobi?

Ustvarja se občutek, kot da želi vlada populistično pokazati svojo sposobnost ukrepanja. Vsak mesec je v javnosti obravnavana  top lestvica mesečnih zaslužkov zdravnikov. Izstopajoče primere bi lahko na Ministrstvu za zdravje preučili in pripravili korekcije v sistemu. A očitno je kljub vsem nevarnostim pomembnejša slika o uspešni vladi, ki se bori z “zaslužkarji” in dela bolj pravične rešitve. Seveda, tu so lokalne volitve. Všečnost javnosti je na prvem mestu.

Pozivi gospodu Kendi k opravičilu za zapisane misli so povsem neprimerni. Očitno opozorila, da lahko bolnik umre, rušijo javno podobo o sposobni vladi, ki se bori in varčuje in bi jo pri tem morali podpirati. Nekateri pa  namesto tega strašijo z izjavami.

Mešanje megle sredi poletja je resnično neprimerno. Upajmo, da bodo jeseni vsi vpleteni znali sesti za mizo in se dogovoriti za boljše rešitve.