A. Stres za radio Ognjišče: Hrvaška si prisvaja nekaj, kar ni bilo nikoli njeno

Dolgoletni predsednik Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci, upokojeni ljubljanski nadškof Anton Stres je v pogovoru za Radio Ognjišče izrazil obžalovanje zaradi ostrih izjav Komisije Pravičnost in mir pri Hrvaški škofovski konferenci. Ta je ob zadnjih dogodkih znova poudarila, da nasprotuje arbitraži. Nadškof Stres meni, da bi morala Cerkev v takšnih primerih delovati povezovalno. Podobno trdi tudi upokojeni mariborski nadškof Marjan Turnšek, ki bi glede na zadnje dogodke pričakoval skupno sejo obeh komisij pravičnost in mir.

Nadškofa Stresa so izjave hrvaške Komisije Pravičnost in mir užalostile. Glede na to, da njihove izjave v Sloveniji niso preveč odmevale, razume molk Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci. „Naše odgovarjanje bi pomenilo samo prilivanje olja na ogenj. Sem pa bil žalosten, ker mislim, da naloga Cerkve v takih sporih ali pa teh nerešenih vprašanjih, ni v tem, da zastopamo neko izjemno ekstremno stališče, kot ga moram reči zastopa hrvaška komisija, ki ves čas nasprotuje arbitraži. V tej izjavi se s tem, da je bila ves čas proti arbitraži tudi hvali, zato ker zagovarja, da bi morali iti pred mednarodno sodišče.

Zanaša se na neki zakon, po katerem bi Sloveniji lahko pripadlo samo tisto, kar je Hrvaška brez dogovora prepustila Sloveniji, drugo pa zasedla. Gre za področje, ki si ga je sosednja država prisvojila, ne da bi kdajkoli v zgodovini to bilo njeno področje. To ni bilo nikoli njeno,“ meni nadškof Stres in dodaja, da si je Hrvaška to ozemlje prisvojila, medtem trdila, da to ne predvideva končnega sporazuma, „danes pa vidimo, da se govori še kar, kot da je to njeno ozemlje“. „Naloga Katoliške Cerkve v takih primerih, tako katoličanov z ene in druge strani je, da stopimo skupaj in skušamo vplivati pomirjevalno, prijateljsko, tudi če se nekako ne moremo dogovoriti, da smo kljub temu prijatelji, da sodelujemo in iščemo rešitve.“

Po nadškofovih besedah je v duhu krščanstva in izročil, da iščemo take rešitve, ki bodo sprejemljive za eno in drugo stran. „Arbitraža je izrecno poudarila, da je treba iskati rešitev, ne samo v okviru nekih pisanih mednarodnih zakonov ampak tudi po načelu pravičnosti. Pravičnost pa seveda pomeni, da se upošteva; posebno stanje v katerem sta Slovenija in Hrvaška, možnosti, ki jih ima ena in druga država, zgodovina itd. Skratka širši pogled, kakor pa samo strogi zakon.“

Več: A. Salihović na radiu Ognjišče

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.