A. Maver, Ra. Ognjišče: V DeSUS in SD bi se morali zadovoljiti z manj ministri

Mandatar Miro Cerar ocenjuje, da bi predlog liste kandidatov za ministre v državni zbor lahko vložil do izteka roka, to je do 9. septembra. Predsednik države Borut Pahor bo 12. slovensko vlado v predsedniški palači predvidoma sprejel 19. septembra, potem ko bo že opravila svojo prvo delovno sejo. Kot je v oddaji Spoznanje več, predsodek manj na Radiu Ognjišče opozoril publicist dr. Aleš Maver, je sestavljanje koalicije po eni strani predolgo, če upoštevamo izhodišče tokratnih volitev, po drugi strani to ni nič nenavadnega, saj smo skoraj vse zadnje vlade dobili po približno dveh mesecih.

“Mogoče bi lahko pričakovali hitrejšo sestavo koalicije, glede na to, da je Miro Cerar s svojo stranko dobil visoko relativno večino, in glede na to, da je levosredinski blok na teh volitvah dobil praktično dvotretjinsko večino. Po drugi strani je izkušnja, ne samo slovenskega, ampak tudi ostalih parlamentarnih sistemov, ki temeljijo na proporcionalnem razdeljevanju mandatov, da se lahko pogajanja, tudi v primerih, ko je koalicija že hitro jasna, zelo zavlečejo,” je pojasnil dr. Maver. Ob tem je kot primera omenil Avstrijo in Belgijo.

Predsednik SMC je na pogovore o sodelovanju med drugim povabil N.Si. Stranka se je odzvala, a ocenila, da je razhajanj veliko, zato se za vstop v koalicijo ni odločila. Dr. Maver meni, da so v N.Si potegnili logično in razumno potezo. “S svojimi petimi poslanci bi se v večinsko levosredinski koaliciji z 52 poslanci izgubila. Žal je izkušnja slovenske parlamentarne demokracije, odkar jo imamo, takšna, da je vedno, z izjemo vlade Boruta Pahorja, izrazito prevladovala najmočnejša stranka v koaliciji in da so manjše stranke, tudi če so bile bistveno močnejše, kot je zdaj N.Si, težko uveljavljale svoje programske usmeritve, vedno pa so potem obveljale kot grešni kozel.”

V oči bode dejstvo, da kljub predstavitvi izhodišč dela prihodnje vlade v državnem zboru, še vedno ne poznamo nobenih konkretnih ukrepov. “To je nenavadno. A nenavadno je bilo že to, da o programu SMC ne volivci ne javnost pred volitvami niso vedeli nič, pa je stranka vseeno zmagala. Zdaj se zgodba nadaljuje.” Dr. Maver meni, da je eden od razlogov ta, da bo prihodnja vlada mogla vleči nepriljubljene ukrepe. “S tem človek raje počaka in jih gotovo ne obeša na velik zvon,” je dodal. Še en razlog bi lahko bila taktika pred bližnjimi lokalnimi volitvami. “Glede na to, da so volitve tik pred vrati, 5. oktobra, je to kar smiselno. Če se potrjevanje vlade še nekoliko zavleče, morda s temi kartami ne bo treba priti tako hitro na dan.”

Več lahko preberete na strani Radia Ognjišče.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.