A.Kolednik, PlanetSiol: Leto dni od poročila KPK

Mineva leto dni, odkar je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) objavila poročilo o premoženju predsednikov strank, zaradi katerega je padla vlada Janeza Janše. Poleg Janše je bilo poročilo obremenjujoče tudi za Zorana Jankovića, ki je ostal ljubljanski župan, od položaja predsednika PS pa se je moral posloviti.

“Vlada ne želi vzpostaviti preglednosti, ki bi korupcijo onemogočala”

Mitja Štular iz Civilne družbe za pravično Slovenijo meni, da se je v letu od objave poročila KPK o korupciji veliko govorilo, a premalo naredilo, saj prepričljivih sodnih procesov in poštenih epilogov, razen redkih izjem, ni bilo. To po njegovem odpira resno vprašanje korupcije v pravosodju. Prepričan je, da vlada ne želi vzpostaviti preglednosti, ki bi korupcijo onemogočala.

Poudaril je, da tako še danes ne vemo, kdo je državi posodil 1,5 milijarde evrov denarja, da skoraj nič ni narejenega za optimizacijo naročil v javnem sektorju, da še vedno prevladuje negativna kadrovska selekcija.

Še vedno tudi ne vemo, koga z davkoplačevalskim denarjem rešujemo v likvidaciji Factor banke in Probanke ter zakaj natančno je dražji denar na finančnem trgu ugodnejši za sanacijo bankrotiranega bančnega sistema od evropskih mehanizmov finančne pomoči, poudarja Štular.

“Za nobeno institucijo ni več mogoče trditi, da resnično deluje”

Matej Avbelj je sklenil: “Ker je pravna država očitno ugrabljena, o čemer se strinjajo sicer svetovnonazorsko različni opazovalci, za nobeno institucijo ni več mogoče trditi, da resnično deluje, kot je prav, in ne v funkciji nekih drugih, parcialnih interesov. Na vseh področjih smo priča sicer nevzdržnemu statusu quo, ki ga ohranja nenačelno zavezništvo starih elit in srednjega sloja, poplačanega iz javnih sredstev, za katera tonemo v vse večjih dolgovih. To zavezništvo preprečuje kakršnekoli resne spremembe k normalni državi”.

Več lahko preberete na PlanetSiol.