V ZNP pozivamo organe pregona k resnejši obravnavi groženj novinarjem

Če se vodstvo RTV na grožnje in pritiske na nekatere novinarje odziva ažurno in odločno, pa ob grožnjah nekaterim drugim novinarjem odziva praktično ni. Foto: Twitter

V Združenju novinarjev in publicistov ostro obsojamo grožnje s smrtjo, ki jih je bil pred nedavnim na Twitterju deležen novinar RTV Slovenija in avtor kulturnega programa državne proslave ob dnevu državnosti Igor Pirkovič. Oseba z verjetno izmišljenim profilom je namreč zapisala:

»Crkni govno domobransko. Pa če kdo ne razume pomena ‘crkni’: želim, da Igor Pirković umre počasi in boleče.«

Gre za hude obtožbe in grožnje, ki so na žalost ostale brez odziva organov pregona in vodstva RTVS.

Zaradi groženj novinarjem ni bil še nihče kazensko preganjan niti obsojen

Tovrstne grožnje, ki počasi očitno dobivajo domovinsko pravico v slovenski družbi in so jih deležni novinarji različnih medijev, so nedopustne in nesprejemljive, najpogosteje pa ostanejo brez sodnega epiloga. Ne spomnimo se namreč primera, ko bi bil kdo za takšno početje kazensko preganjan in tudi obsojen. Zato pozivamo tožilstvo in policijo, naj naredita več, da bodo tovrstne grožnje obravnavane z več resnosti in zavzetosti in da bodo na koncu dobile tudi sodni epilog. Novinarstvo je namreč, kot pravimo, četrta veja oblasti, eden od stebrov demokracije, zato se upravičeno pričakuje, da bodo novinarji, glede na težo poklica in odgovornost, tudi ustrezno zaščiteni.

Konkretno o dvojnih merilih vodstva RTV Slovenija

Opozarjamo tudi na dvojna merila vodstva nacionalne RTV. Medtem ko se na grožnje in pritiske na nekatere novinarje RTV odziva dosledno, ažurno in odločno, z jasnimi izjavami direktorja in odgovorne urednice v kamero, pa pri – pogosto hujših – grožnjah nekaterim drugim novinarjem RTVS odziva praktično ni (tako je tudi v primeru Igorja Pirkoviča); če pa je že, do odziva pride šele pod pritiskom javnosti. Takšen primer se je zgodil jeseni 2011, ko je bil novinar RTVS Jože Možina deležen groženj v smislu, da bi ga bilo treba povoziti na prehodu za pešce. Vodstvo RTVS se je na objavo odzvalo obrobno, in to šele potem, ko je na njeno nedopustnost opozoril ZNP.

Poleti 2018 je Možino pred vhodom na RTVS počakal levičarski aktivist, mu grozil in napovedal, kaj da se bo zgodilo z njim. Takrat pa odziva vodstva RTVS sploh ni bilo. Ta isti levičarski aktivist Igor Bricelj je Možino s svojo skupino skrajnih aktivistov še vsaj dvajsetkrat čakal pred vhodom na RTV, pa vodstvo v zvezi s tem ni storilo nič. Enako je bilo, ko je Možini s smrtjo na spletnem omrežju grozil s puško fotografirani levičarski aktivist Benjamin Purger.

Upravni odbor ZNP