ZNP: Poziv k spoštovanju profesionalnih novinarskih standardov na RTVS

znpPri Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) ocenjujemo, da je bil zapis predsednika SDS Janeza Janše na twitterju zoper dve novinarki RTV Slovenija žaljiv in popolnoma nesprejemljiv. Od vseh politikov pričakujemo dostojno raven komunikacije.

Hkrati opozarjamo na spornost prispevka novinarke TV Slovenija Eugenije Carl, v katerem je nekatere vidne člane SDS povezala s skrajnimi nestrpnimi ideologijami in gibanji zgolj na podlagi članstva v neki skupini na facebooku, o katerem, kot so zatrdili, sploh niso vedeli. Kot je znano, lahko posameznika v določeno skupino na facebooku včlani tretja oseba, ne da bi dal za to soglasje oziroma sploh vedel za to. Tega novinarka v prispevku ni izrecno pojasnila, ena od omenjenih članic SDS je tudi poudarila, da obsoja vsakršno obujanje totalitarnih sistemov. Na javni televiziji so pri obravnavi problema nestrpnosti ter sovražnih ideologij izpostavili »razpihovanje sovraštva do levičarskih in narodnoosvobodilnih gibanj«, pri čemer so zavestno zamolčali, da je v Sloveniji daleč najbolj zaskrbljujoč pojav množičnega čaščenja zločinskega komunizma z njegovim simbolom rdečo zvezdo. Na Slovenskem so skrajno desničarska gibanja marginalna, medtem ko je skrajna levica s krvavim simbolom rdečo zvezdo zastopana celo v parlamentu po stranki Združena levica, to sovražno nestrpno ideologijo pa tolerira ali celo podpira tudi vrsta dominantnih medijev.

Ugotavljamo, da sta šli TV Slovenija in novinarka Carlova s prirejeno obravnavo pojavov sovražnih ideologij daleč pod nivo profesionalnega novinarstva, katerega standarde bi morala še posebej uresničevati javna televizija. Žal to ni osamljen primer, spomnimo na nedavno neresnično izjavo novinarke TV Slovenija Jelene Aščić v zvezi s predsednikom največje opozicijske stranke SDS, češ da s predlogom ustanovitve nacionalne garde snuje svojo vojsko. Varuh pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Lado Ambrožič je opozoril, da je Aščićeva s tem kršila temeljna poklicna merila.

Pri Združenju novinarjev in publicistov pozivamo vodstvo RTV Slovenija, TV Slovenija in posebej uredništvo informativnega programa TV Slovenija, da pri delu novinarjev javne televizije zagotovi osnovne profesionalne novinarske standarde. Navsezadnje delovanje RTV Slovenija z vsakomesečnimi prispevki plačujejo davkoplačevalci in ti tudi upravičeno pričakujejo nepristransko, verodostojno in celovito obravnavo relevantnih tem.

Upravni odbor ZNP (23. 3. 2016)