Zlobo, zlobodo

Čeprav je uraden začetek predvolilne kampanje za lokalne volitve šele 10. septembra, se je v prestolnici kampanja dejansko pričela že mesec poprej. Z otvoritvijo, čeprav le začasno, novega športnega parka v Stožicah je župan ljubljanski, tako na dejanski kot na simbolni ravni, pokazal, kdo je glavni v prestolnici. Ne le v prestolnici, temveč v državi.

Pokazati kje smo in kam gremo

V enem samem dnevu je vesoljni Sloveniji pokazal, kje smo in kam smo namenjeni. In tudi, kaj čaka tiste, ki morda razmišljajo drugače. Že zgodaj dopoldne je tako zbrani novinarski srenji povedal, da MOL nima nič z izsiljevalskimi podizvajalci in da zato le-ti nimajo pravice motiti njegove inavguracije. Ampak glej ga zlomka, čeprav MOL nima nič s podizvajalci, je župan smelo in samozavestno povedal, da podizvajalec laže. In da ga bo on tožil zaradi motenja posesti.

Ampak to ni bilo še nič posebnega – konec koncev lahko novinarjem naklada kdorkoli, če so ga le pripravljeni poslušati. Bolj presenetljivo je bilo nadaljnje dogajanje. Sam sem se tistega večera vračal z Brnika in me je na gorenjski avtocesti presenetilo obvestilo, da je severna obvoznica zaprta za tovorni promet. Takšnega dogodka se ne spomnim vse od osamosvojitvene vojne, ko so obvoznico zaprli za tanke in pincgauerje. A pristojni organi so menda prav tistega dne zaznali možnost poškodb na Tomačevskem rondoju. Yeah, right. Zakaj je ta nevarnost obstajala samo tisti en dan, seveda ni nikomur jasno. A župan te dni, smelo, kot vedno, trdi, da nihče z MOL, še najmanj pa on sam, nima nič s tem.

Glede na to, da polovica Slovencev verjame, da je o nakupu Patriinih oklepnikov odločal sam Janez Janša, če ne zaradi drugega, pa vsaj zato, ker je bil nekoč obrambni minister, si ne predstavljam, da bi kdorkoli, razen morda Grege Repovža, zares lahko verjel županovi pravljici, da nima nič s prepovedjo prometa za tovornjake prav na dan začetka svoje volilne kampanje.

To pa je že točka, kjer nas mora postati strah. Ali lahko ta človek res doseže kaj takega? In če je odgovor pritrdilen, v kar sploh ne dvomim, je samo vprašanje, kje se bo ustavil? Saj vemo, tudi Slobo je začel z odstavljanjem v resnici nekoristnih foteljašev. In jih zamenjal s kriminalci.

“Dogajanje naroda” ob otvoritvi dvorane

In kar je najhuje, to še ni bilo vse, kar se je slobovskega dogodilo tega dne – sledilo je še ˝dogajanje naroda˝ ob otvoritvi dvorane, namreč ovacije županu in žvižgi premierju – ˝da se zna, ko je ko˝. Če k temu prištejemo še odprtega valata na razpisu Ministrstva za šolstvo le nekaj dni prej, pa ekspresno pridobljeno poskusno dovoljenje za obratovanje stožiškega gradbišča, pa ekspresno spremenjeno zakonodajo o omejevanju svetlobne onesnaženosti, se bi morale demokratično razmišljujočemu človeku že pošteno tresti hlače.

Kje je civilna družba?

A ni videti, da bi večino Ljubljančanov vse to kaj ganilo, kaj šele prestrašilo. Župan se zdi trdneje v sedlu kot kadarkoli in očitno je, da celo opozicijske stranke bolj kot o zmagi razmišljajo zgolj o čim manj ponižujočem porazu. Pa niso krive samo stranke, saj se konec koncev zgolj prilagajajo splošnemu vzdušju. Kar manjka, je zdrava civilna družba. Družba, ki bi znala jasno reči, da cilj ne opravičuje sredstev. A kolikor mi jo je bilo dano spoznati, danes civilna družba ne seže dlje kot do smetnjakov pred svojim domom.

Če bo šlo tako naprej, se ne bom čudil, ko bo čez kakšno leto množica pred poslopjem vlade vzklikala: ˝Zlobo, zlobodo!˝

Foto: Aleš Čerin