Zgodovinarji se zgražajo nad dokumentarcem o Titu

Avtor: Igor Kršinar. Vir: Reporter. Prvi del dokumentarne serije Tito – zadnje priče oporoke je po podatkih RTVS spremljalo 9,7 odstotka ali 178.200 gledalcev, starih več kot deset let, to je 21 odstotkov vseh, ki so bili takrat pred malimi zasloni. Slovenska gledanost je torej primerljiva s hrvaško, zato je mogoče pričakovati, da bo ta v nadaljevanjih še manjša. Zgodovinarji se zgražajo nad dokumentarcem. Tokrat objavljamo izjavo dr. Mitje Ferenca.

Dr. Mitja Ferenc, zgodovinar, profesor na Filozofski fakulteti v Ljubljani:

»Serija Lordana Zafranovića Tito – zadnje priče oporoke me ni pritegnila oziroma sem bil razočaran. Tako prva v nizu nadaljevank, ki so jo že predvajali na TVS, kot druge, ki sem jih videdl na HTV, je nestrukturirana, zanimiva morda za ozek krog poznavalcev.

Pri pripravi oddaj o Titu je veliko odvisno od tega, kako se avtor loti Titovega kulta. Če ga je hotel videti in opisati prizanesljivo in všečno, je pač vključeval spomine njegovih sopotnikov iz družinskega življenja, ki so ga predstavili kot poznavalca kulture, ljubitelja knjig, celo rahločutnega človeka z bontonom in podvrženega ugodnemu in tudi lagodnemu življenju, čeprav v ilegali. Težko je pričakovati, da bodo ljudje, ki so bili odvisni od Tita, bili njegovi prijatelji in mu vdani do smrti, o njem povedali kaj neprijetnega ali ga postavili v bolj temno luč, saj bi s tem precej »zatemnili« tudi sebe. Enako velja za Herto Hass, katere pričevanje je gotovo najzanimivejši del serije.

V takšnih oddajah bomo le malo slišali o partijskih čistkah in vlogi Tita v njih, o odgovornosti za poboje desetine tisočev vojnih ujetnikov, vojaških in političnih nasprotnikov. Tak je primer Zafranovićeve serije. Poleg tega pa režiser, zlasti pa avtor spremnega teksta, delovanja Tita ni postavil v zgodovinski okvir. Stavek ali dva na vsakih deset minut v seriji pač ni dovolj, da bi gledalca vpeljal v čas, v katerem je Tito deloval. V tem smislu je bila serija Antuna Vrdoljaka o Titu, ki jo je pred dvema letoma prikazala HTV, iz vsebinskega, analitičnega, dokumentarnega, režiserskega in scenarističnega pogleda kvalitetnejša. Škoda, ker je TVS ni odkupila, da bi se z njo soočili gledalci tudi v Sloveniji.«

Vir: Reporter