Predsednik Pahor: ”Lipa počasi, a vztrajno pričuje o sadovih sprave.”

Ljubljana, pri Lipi sprave na Žalah. Spominska žalna slovesnost ob Lipi sprave na dan krivde, odpuščanja in sprave.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil žalne slovesnosti ob Lipi sprave na ljubljanskih Žalah in pred pričetkom slovesnosti  k Lipi sprave položil venec.

V svojem nagovoru je predsednik republike dejal, da je usoda Lipe sprave pravzaprav metafora odgovora na visoka pričakovanja ljudi o polpretekli zgodovini. “Lipo sprave so posadili tisti, ki so verjeli, da Slovenija sme in mora biti domovina vsem, ne glede na številne razlike med nami,” je ob tej priložnosti povedal predsednik Pahor in ocenil, da lipa počasi, a vztrajno pričuje o sadovih sprave.

“Čeprav ji usoda na začetku ni bila naklonjena, danes noben vihar ali drugačen pogled ne more onemogočiti, da bi postajala vse mogočnejša,” je nadaljeval predsednik republike in nam zaželel, da bi nas lipa v svoji senci simbolno združevala navkljub razlikam med nami. Predsednik Pahor je zato poudaril, da si je treba premočrtno in vztrajno prizadevati za odpravo krivic iz preteklosti in se izogibati ustvarjanju novih krivic v prihodnosti. Tako bo lipa mladim rodovom pomenila simbol sprave in jim nudila moralno zavetje in upanje, obenem pa tudi navdih, da smo Slovenci izkazali toliko civilizacijske modrosti in volje, da uredimo najbolj občutljiva vprašanja polpretekle zgodovine. “Gre za tiho, vendar odmevno sporočilo slovenski javnosti – da lipa raste in da našega upanja v resnico in pravico ni mogoče raniti,” je dejal predsednik Pahor s hvaležnostjo vsem, ki si prizadevajo, da bi bilo temu zadoščeno.

V sklepnem delu nagovora je predsednik republike ocenil, da sprava pomembno vpliva na stanje med nami in na naš pogled v prihodnost, da bomo izzive v domovini in širše uspeli obrniti v prid naših skupnih prizadevanj. “Lipa pred našimi očmi raste in mi smo odgovorni za to, da nikoli ne usahne,” je zaključil predsednik republike.

Zbrane na žalni slovesnosti je nagovoril tudi dr. Janez Juhant, predsednik društva “Združeni ob Lipi sprave”, ki je med drugim poudaril pomembnost sprave za družbo in našo prihodnost. Celoten govor dr. Juhanta je dostopen tukaj.

Vir: Urad Predsednika RS