Zakaj Janša morda bo odstopil

Avtor: Peter Frankl. Vir: Finance. Rakava rana pri nas je ultralevičarstvo, ki brani nezaslužene rente.

Sodba PKP je, kljub temu, kaj si kdo o njej misli, strel v glavo. Po taki sodbi politik v evropski državi pač odstopi, tu ni kaj. Tako Zoran Janković kot Janez Janša se temu upirata. O Jankoviću ne kaže izgubljati besed, zapišimo le, da gospod ni vreden kaj dosti. Vprašajmo se raje, kaj lahko Janeza Janšo vendarle prepriča, da je bolje odstopiti in najti nekoga iz vrst SDS, da prevzame vodenje vlade in da se vendarle speljejo projekti oziroma reforme, ki so pomembni za politično stabilnost, ki bi morala biti v interesu nas vseh, še posebej gospodarstva, od katerega živimo. Mar res želimo prodati še manj – zaradi negotovosti – in plačevati še dražja posojila?

Janšo lahko prepriča, da je modro odstopiti, tisti, ki mu je pomagal, da je sestavil vlado. Nobena skrivnost ni, da gre za osebe in ustanove, ki, recimo malo v šali, niso slovenskega izvora. Nekaj je k temu gotovo pripomogla evropska konservativna internacionala (tu Angela Merkel igra pomembno vlogo), malo ameriška diplomacija, morda še kdo. Odločilo se je, da Janković za Evropo pač ni sprejemljiv, Janša pa je tedaj še bil. Ali to drži tudi po objavi poročila PKP?

Za vse te ustanove in ljudi neslovenskega izvora je seveda sprejemljiv tudi kak normalen socialni demokrat, ne kak ultralevičar v slogu Igorja Lukšiča … No ja, morda bo ta postal sprejemljiv, ko ga bodo evropski socialni demokrati spomnili, da je komunizem mrtev in ko mu bodo v šali zažugali, da tudi sam ni v resnici kak ultralevičar, temveč gibčni plesalec na sladko-mondenem dunajskem opernem plesu in ne levičarski protestnik pred dunajsko opero.

……

Nadaljevanje: Finance