Za trenutek naj odloži delo …

cera brglezSpoštovani predsednik Državnega zbora Republike Slovenije dr. Milan Brglez in spoštovani predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar

Dovolita mi, da vama na tak način izrazim svoje stališče do poteka seje Državnega zbora Republike Slovenije, v sredo 2. marca 2016. Kot državljan Republike Slovenije izražam odločno ogorčenje nad dogajanjem v Državnem zboru Republike Slovenije. Vlada in Državni zbor Republike Slovenije sta interpelacijo zoper ministra, pristojnega za zunanje zadeve izkoristila za popolno zbanaliziranje parlamentarne demokracije v Republiki Sloveniji.

Da si minister, zoper katerega v najvišjem predstavniškem telesu slovenske države poteka interpelacijska seja, z izrazito in brezsramno mero prezira in nonšalantnosti v zagovoru pred poslankami in poslanci privošči javno pozdraviti člane njegove politične stranke, gledalke in gledalce neposrednega TV prenosa in iz parlamentarne govornice čestitati svoji mami za god, je politična farsa in precedens brez primere. Uvodni nastop ministra pred parlamentom je pokazal na neverjetno osebno in institucionalno bedo in aroganco predstavnikov izvršne in parlamentarne oblasti. Na tako v nebo vpijočo zlorabo parlamentarnega postopka pa se nista odzvala ne vodstvo Državnega zbora ne Vlada Republike Slovenije. Omalovažujočega nastopa ministra nista obsodila ne predsednik vlade in ne predsednik parlamenta.

Interpelacija je z ustavo določen eminenten institut parlamentarne kontrole nad delovanjem vlade ali posameznega ministra. S tem institutom parlament vpliva na način dela izvršilne oblasti. V interpelaciji parlament zastavlja formalna vprašanja, vlada ali posamezni minister pa mora na vprašanja odgovoriti in s tem opravičiti svojo politiko. Menim, da je vsakomur jasno, da gre za resen in odgovore parlamentarni postopek. Še posebej bi to moralo biti prezentno ključnim akterje; predstavnikom vlade in parlamenta.

Omenjena interpelacijska seja pa je slovenski politični, strokovni in splošni javnosti pokazala izrazito ignorantski in zaničevalen odnos dela slovenske politike do demokratičnega političnega prostora.

Iz razprave je bilo jasno razvidno stališče pozicijske strani, da je interpelacija zoper ministra, pristojnega za zunanje zadeve nepotrebna in neprimerna. Vladajoča stran je opoziciji celo očitala zloraba inštituta interpelacije. Pa vendar to ni nikakršno opravičilo za neodgovorno ravnanje predstavnika vlade in vodstva parlamenta. Interpelacija je demokratično parlamentarno orodje opozicije. Državni zbor ima številne politične in proceduralne možnosti, da pomisleke o neprimernosti ali zlorabah razreši predčasno, še pred sklicem seje. Ima tudi številne proceduralne vzvode za odgovorno vodenja in potek seje. Pa se vodstvo državnega zbora tega ni poslužilo, ampak je dopustilo omalovažujoč nastop in ravnanje predstavnika vlade.

Vodstvo Državnega zbora namreč v ničemer ni zavarovalo avtoritete najvišjega zakonodajnega organa v državi. Z ne odzivom na smešenje in zaničevanje parlamentarnega postopka s strani vladnega ministra je tako tudi samo pritrdilo, da slovenski parlament ni zaupanja vreden politični organ in demokratična avtoriteta, ampak zgolj prostor za najbolj banalno dnevno politikantstvo.

Še huje kot to, da se vodstvo parlamenta ni odzvalo na neprimeren nastop ministra (tako do javnosti kot do poslank in poslancev) pa je dejstvo, da vodilni predstavniki slovenske parlamentarne demokracije niti niso začutili ali prepoznali škodljivosti in nevarnosti tovrstnega neprimernega ravnanja za ugled državnega zbora.

Politiki in državni funkcionarji to sicer lahko razumete in razlagate kot hudomušnost in osebno značilnost ministra. Meni, kot državljanu Republike Slovenije pa se ježijo (sicer maloštevilni) lasje nad tovrstno prakso in značilnostjo slovenske politike. Državljanke in državljani vas nismo izvolili zato, da se boste norčevali iz nas, ampak da boste državo vodili odgovorno in v javno korist. Če državni funkcionarji državo razumete kot cirkus, vam sporočam, da jo državljanke in državljani ne vidimo tako.

Dodajam, da je takšno ravnanje predstavnika vlade in vodstva državnega zbora skrajno žaljivo do državljank in državljanov, vsaj tistih, ki nam je ob splošni državljanski apatiji nad slovensko politiko, še mar za državo, njen ugled in pozitiven razvoj. Gre tudi za odkrito norčevanje iz intelekta državljank in državljanov Republike Slovenije.

Upam in si želim, da je bilo videno ravnanje predstavnika vlade in vodstva državnega zbora na seji državnega zbora zgolj napaka ali spodrsljaj, bojim pa se, da temu ni tako. Bojim se, da slovenska politika namenoma ali pa vsaj nekontrolirano drvi v demokratični razkroj in načrtno zmanjševanje politične in moralne avtoritete najvišjih političnih organov slovenske države.

Menim, da sta se kot predsednika Vlade RS in DZ RS dolžna javno opravičiti državljankam in državljanom Republike Slovenije za skrajno neprimerno ravnanje najvišjih državnih organov in njihovih predstavnikov ob nedavni interpelacijski parlamentarni seji.

Državljan Franc Stanonik