za-privatizacijo.org: M. Potokar in M. B. Andrijanič + Za več delovnih mest in manj politike v gospodarstvu

Vabilo na pogovor:
Za več delovnih mest in manj politike v gospodarstvu

Sobota, 7. februarja 2015, ob 15. uri, dvorana Triglav, GZS, Dimičeva 13, Ljubljana

O razlogih ZA privatizacijo in umik politike iz gospodarstva bodo spregovorili tudi:
– Gospod Igor AKRAPOVIČ, ustanovitelj svetovno priznanega podjetja Akrapovič;
– Gospa Gertrud RANTZEN, predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice;
– Dr. Žiga TURK;
– Dr. Egon ZAKRAJŠEK, vodja raziskav pri Ameriški centralni banki (FED);
– Gospod Andrej MERTELJ, ustanovitelj mednarodnega podjetja Datalab;

Ker je število mest omejeno, vas prosimo, da svojo udeležbo prijavite tukaj. Udeležba in parkiranje v garaži GZS sta brezplačna.

 

Zakaj sem podpisal, podpisala Peticijo za privatizacijo:

Matej Potokar, Predsednik Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji

Pomanjkanje privatizacije ovira tuje investicije in škodi dolgoročni konkurenčnosti Slovenije v globalnem gospodarstvu. Mnoge tuje investitorje je že v preteklosti odvrnilo sklicevanje prejšnjih Vlad na “nacionalni interes” ter vztrajanje pri nadzoru nad upravljanjem v primerih, ko so skušale prodati državno lastnino. Potrebujemo premišljeno gospodarsko strategijo za celotno Slovenijo, ki vključuje tudi privatizacijo, »hitre zmage« in dobre primere, saj zaradi preteklih neuspešnih poskusov s strani tujih investitorjev in nepreglednih postopkov, nekateri preprosto nimajo več zaupanja, da je Slovenija prostor priložnosti. Strah pred tujimi investitorji je odveč. V Sloveniji obstajajo odlični primeri podjetji v tuji lasti, ki pa veliko doprinesejo slovenskemu prostoru prav z družbeno odgovornih delovanjem, stabilnim zaposlovanjem in vrhunskim korporativnim upravljanjem.

Mark Boris Andrijanič

Peticijo podpiram, ker verjamem, da bi umik politike iz gospodarstva pomembno prispeval k normalizaciji tako slovenske politike, kot tudi gospodarstva. Politikom bi bila s privatizacijo odvzeta možnost, da ustvarjajo, nagrajujejo in, če je potrebno, rešujejo prijateljska omrežja na račun državnih podjetij. Posledično bi se močno zmanjšal izjemen vpliv, ki ga imajo takšna omrežja na slovensko politiko danes. V državnih podjetjih pa bi se s privatizacijo končno rešili kulture klientelizma in politikantstva, ki zavira razvoj celotnega slovenskega gospodarstva. S svežim kapitalom bi prišla tudi nova znanja in delovna mesta, še posebej za mlade generacije, ki jih je kriza močno prizadela. Postanimo torej končno normalna država, v kateri se ne nagrajuje političnih zvez, temveč pošteno podjetnost, in v kateri davkoplačevalci ne rešujemo zavoženih državnih bank, temveč najranljivejše člane družbe.

Več lahko preberete na strani za-privatizacijo.org, kjer lahko podpišete tudi peticijo.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.