Ž. Turk, siol.net: Zapomnite si Pariz!

Oni dan so nam zaradi ljubljanskega maratona zaprli ulico. Pa sem šel pogledat, ko so tekli mimo.

Prvih deset minut so bili sami črnci, menda Kenijci. Imamo pač različne talente, čeprav se sprašujem, zakaj ne bi Afričani tudi hitreje mislili, če že hitreje tečejo. Enkrat, ko bodo imeli dobre šole, je mogoče tudi to. Nobenih predsodkov nimam o tem.

Ni vsak musliman potencialni terorist …

Ni vsak Kenijec odličen maratonec, ni vsak, ki se vinjen usede za volan, povzročitelj prometne nesreče, ni vsak, ki pokadi cigareto, obsojen, da bo umrl zaradi raka. In ni vsak evropski musliman potencialni terorist.

In vendar smo navajeni, da na maratonih zmagujejo Kenijci, da je vožnja pod vplivom alkohola prepovedana in da so na škatlicah cigaret napisi, da kajenje škoduje zdravju. Čeprav praktično nikakršen delček odstotka Kenijcev teče na maratonih, pa so zmagovalci na njih skoraj samo Kenijci. In verjetno ni politično nekorektno iz tega sklepati, da imajo Kenijci, čeprav jih od 44 milijonov vsaj 43 milijonov na maratonu nikoli ni teklo, za maraton neko posebno nagnjenje.

In če bi neka država rada imela boljšo ekipo za maraton, bi naredila pametno, če bi dovolila priseljevanje dovolj velikemu številu Kenijcev. Ker ni vrag, da bo med njimi kdo s talentom za maraton. Seveda je potem veliko odvisno od razmer za trening, motivacije in drugih pogojev, ampak brez Kenijcev ostane samo druga liga, ki bo redko zmagovala.

… so pa skoraj vsi teroristi muslimani

Podoben način sklepanja v zvezi s teroristi bi domača miselna policija označila kot sovražni govor. Ne gre za to, kakšno nalepko mu damo, ampak ali je sklep logičen ali ni.

In kot kažejo statistike tega stoletja, so skoraj vsi teroristi, ki so v Evropi povzročili človeške žrtve, muslimani. Torej prišleki ali potomci prišlekov z Bližnjega ali Srednjega vzhoda. Prišteli bi jim lahko še pet tisoč ali več Evropejcev, ki so se šli borit v vrste IS. Norvežan Breivik je osamljen črni labod te žalostne statistike.

Da se je med petnajstimi milijoni evropskih muslimanov rodilo nekajkrat več teroristov kot med pol milijarde preostalih Evropejcev, kaže na problem, da njihova integracija v Evropi, še posebej v Franciji, ni bila uspešna. Da staroselci živijo mimo njih, oni pa proti nam.

To razmišljanje je o tem, kaj delamo narobe.

Opomba pod črto o Sloveniji

Na tem mestu je nujno narediti opombo pod črto o stanju v Sloveniji. Tukajšnji muslimani so naši nekdanji sodržavljani iz Bosne, Kosova ali Makedonije. V Slovenijo so prišli iz vsaj za silo podobnega civilizacijskega okolja. Komunizem je vsem otopil nacionalno identiteto, zatrl verska čustva in na police trgovin postavil poceni alkohol, s katerim smo skupaj nazdravljali bratstvu i jedinstvu (bratstvu in enotnosti).

Do zdaj smo lepo živeli skupaj in potruditi se moramo, da tako tudi ostane. Eden od načinov je ta, da svojih sodržavljanov, sodelavcev in sosedov ne mečemo v isti koš ne s tistimi, ki so na poti v Nemčijo, kaj šele s tistimi, ki so že v Parizu. Naša skupna izkušnja kaže, da se da živeti skupaj. Edino, česar se lahko bojimo, so uvoženi problemi in uvožena sovraštva. Zavrnimo jih!

Nazaj v Evropo

Kaj lahko v zvezi s tem naredi Evropa? Najprej in predvsem ne smemo pustiti, da bi ustrahovanje delovalo, da bi terorizem opravičil koren teror, torej strah. Potem je treba ustaviti migrante. Beguncev ne, migrante pa. Vzroka sta dva. Prvi, ker je vse več dokazov, da so nekateri od pariških morilcev prišli v Evropo skupaj z begunci. In drugi, ker je nespametno povečevati neko populacijo, če integracija očitno ne uspeva. Evropa naj vzpostavi nadzor meja in enotno migracijsko politiko. In šele potem morda spet dopusti imigracijo skladno s to politiko.

Več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.