Z. Štrubelj, Družina: Dostojanstvo človeka

Jasnoviden, dostojanstven in pričevalen nastop papeža Frančiška v evropskem parlamentu

Papež Frančišek je v torek, 25. novembra 2014, v Strasbourgu obiskal najvišje politične predstavnike EU. Obisk je trajal le štiri ure, zagotovo pa je bil zgodovinskega pomena, prav tako kot tudi tridnevni obisk Turčije na koncu istega tedna.

Papež Frančišek je v Strasbourgu nastopil zelo jasnovidno in pogumno. V dokaj slikovitem in preprostem jeziku je podal analizo sedanjega nezaupanja v institucije EU, saj je politični in vodstveni kader preveč oddaljen od ljudi, evropskih državljanov, zaprt v svoj birokratski in tehnokratski sistem. Nadalje je preveč v ospredju le ekonomski, tehnični in kapitalski vidik, zanemarjen pa človeški in humanitarni.

Ob tej diagnozi je papež Frančišek podal svoj pogled na človeka. Človek ni in ne more biti samo delovna sila in potrošnik na evropskem in svetovnem trgu, objekt izmenjave in zaslužka. Človek je veliko več, je nosilec presežnega dostojanstva. To sporočilo je globoko zapisano v gene evropskega združevanja narodov in je pogoj za plemenite cilje, ki druži narode v skupnem domu Evrope: mir, subsidiarnost, vzajemna solidarnost. V imenu presežnega dostojanstva vsakega človeka in vseh narodov, je papež Frančišek izostril svoje videnje s krepkimi izrazi in priporočil evropskim poslancem: »Prevzemite skrb za krhke, tako za krhke posameznike kot narode. Za to pa so potrebni moč in nežnost, napor in velikodušnost, in to sredi funkcionalistične miselnosti, ki neizprosno usmerja kulturo odpadkov /kulturo metanja proč/« (iz nagovora v parlamentu). Še boj jasen in bolj kritičen je bil v nagovoru v Svetu Evrope, ko je zagovarjal pluralizem in »transverzalno komunikacijo« med generacijami, kulturami in religijami in ošvrknil pritisk interesov multinacionalk, »sistemov finančnih moči, ki so v službi nepoznanih imperijev«. Kdo na svetu je še sposoben tako jasnih, prodornih in pogumnih besed, tako ostre kritike kapitalizma?

Čez nekaj dni ga v Turčiji ni bilo strah reči, da bi bilo lepo, če bi odprli turško-armensko mejo in po skoraj sto letih turškega genocida nad Armenci omogočili proces sprave. Nobeden od evropskih in svetovnih politikov in diplomatov si do zdaj javno ni upal spregovoriti o tem problemu, ker se nihče ni želel zameriti Turčiji in svojim interesom do nje.

Pozorno in dostojanstveno o duši, ki jo Evropa še kako potrebuje. V slovar človeštva bodo zagotovo zapisani trije izrazi, ki poosebljajo papeža Frančiška: globalizirana brezbrižnost (iz govora na Lampedusi), kultura odpadkov (metanje proč) in človekovo presežno dostojanstvo (oba izraza iz govora v Strasbourgu). Papež je prišel v evropski parlament, da okoli 500 milijonov državljanov iz 28 držav spomni, da je človek v središču projekta združene Evrope. Njegovo dostojanstvo je presežno, je razpeto med nebom in zemljo.

Več lahko preberete v Družini.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.