Vse je tekoči posel

Akrobacije sedanje koalicije padlih in nesposobnih politikov se nadaljujejo. Takoj po padcu vlade, ko se je parlamentarna večina, ki ni sposobna predstaviti novega mandatarja razglasila za nesposobno vladanja, so se začele medijske debate o tem, kaj je zdaj »tekoči posli«. Tekoči posli naj bi bili tisti, ki jih tehnična vlada sme opravljati. Dejstvo, da vlada Borisa Pahorja, Katarine Kresal, Gregorja Golobiča in Karla Erjavca nima več parlamentarnega mandata za svoje delo (»hecno« je, ker so ji ga odvzele njihove lastne stranke, ki jih pa podpirajo kot svoje predsednike!), odpira vprašanje katere pravne stvari sme še narediti in s tem zaznamovati prihodnost Slovenije.

Pri vsem tem moramo tudi upoštevati neprestano potujočega in naš denar po domače zapravljajočega predsednika, ki Bog ve, kje se spet potepa ,a pri tem najde ravno dovolj časa, da ustrahuje volivce z izjavami, ki so jih interpretirali kot, »Janši že ne bom dal mandata«. Ta naš predsednik spretno zlorablja datume in postopke, da pomaga sedanji kontinuitetni in nesposobni koaliciji, da izpelje še kakšen ideološko sporen projekt.

Tako smo Slovenci še vedno talci ideološko zadrtih in v preteklost zazrtih oligarhov, ki nam vsak dan naredijo vsaj za dva do tri milijone škode. Najbolj tragično pri tem pa je, da smo Slovenci pod takim plazom medijske lustracije naših možganov, da marsikdo nima več uporabnega orodja za razmišljanje in se bolj boji politikov slovenske pomladi kakor katastrofalnih politikov slovenske zime.

Kaj je torej ta vlada sme in česa ne? Po njihovo smejo vse, kar si izmislijo. V praksi to pomeni, da nadaljujejo z zaposlovanjem svojih kadrov po državni upravi. Plus 10% v treh letih ob govoričenju in hvalisanju kako bodo zmanjšali število državnih uslužbencev. Se vam zdi ob takem podatku Grčija blizu? Profesionalni novinarji bi nas lahko obvestili, s kakšnimi plačami in v kakšen naziv so bili ti ljudje v zadnjih treh letih zaposleni. Prepričan sem, da se ne motim, če bi te ljudi našli v precej visokih svetovalskih in sekretarskih nazivih z visokimi plačami in bogatimi dodatki. Novinarji pa nič! Nikoli ne vprašajo dvakrat, ko jim dajo uradni odgovor.

Ker si dovolijo vse, si dovolijo tudi, da ne dajo poroštva za TEŠ, krivdo pa mečejo na opozicijo. Obenem pa zlahka podpisujejo dokapitalizacije v milijonskih vsotah za dejansko odpisana in propadla podjetja v katerih  imajo očitno še nekaj osebnih interesov. Tekoče in brez očitkov vesti prepuščajo vroči kostanj naslednji vladi, ki se bo morala soočiti z divjimi stavkami zdaj tako pokornih in nedejavnih sindikatov, ki veliko govorijo, a že tri leta pogrešam kakšno generalno stavko kakor so jo pripravili prejšnji vladi.

Tekoči posli so očitno tudi imenovanja novih tožilcev in drugih državnih uslužbencev. Predsednik republike proti tem imenovanjem nima nič. Ali se še spomnite, kakšno je zganjal, ko je Janševa vlada, ki pa je imela vsa pooblastila (in to je bistvena razlika!), ob koncu mandata imenovala nove veleposlanike? Zdaj je pa tiho in ne reče nič!! Kakšna pristranskost, kakšno sprenevedanje in kakšno škodo dela ta predsednik ugledu mesta, ki ga zaseda. Otroci FDV-ja mu držijo vrečo, sicer bi bil najbolj nepriljubljen politik v državi, saj nam ne poročajo in nas ne obveščajo o vseh njegovih mahinacijah.

Zanimivo bi bilo vedeti, ali ta vlada, sedaj kot po tekočem poslu sklepa nove pogodbe z zunanjimi izvajalci za kakšna svetovanje, raziskave in druge nesmisle, ki požirajo velik del našega PBI-ja. Vsaka taka pogodba je znak korupcije in klientelizma, saj se nikoli ne zgodi, da bi bili za take pogodbe objavljeni javni, pregledni in pošteni razpisi.

Tekoči posel je za nekatere ministre očitno tudi nova zakonodaja. V treh letih pač niso mogli spraviti skozi vse svoje zakonodaje zato bodo zdaj pohiteli in v parlamentu, s svojo običajno koalicijsko večino, sprejeli še nekaj zakonov. Vendar so vsi zakoni, ki jih ima ta parlament  v proceduri, pravzaprav že nelegitimni in zanje parlament nima pooblastil, ker si je parlament sam vzel ta pooblastila, jih dejansko zanikal in zavrgel. Kontinuitetna večina ima sicer formalno vso pravico, da sprejema zakone, vendar moralno te pravice nima več, saj ni bila sposobna predstaviti novega mandatarja ali podpreti sedanjega in moramo zato na nujne predčasne volitve.

Očitno je, da je tekoči posel vse, kar si oni zahočejo, vendar prav gotovo pod tekoči posel ne spada odgovornost, ki jo oblast prinaša in se v zavetju naklonjenih medijev (POP, AKANAL, Delo, Dnevnik, Večer, in celo RTVSLO) lahko skrije pred javnostjo. Zdaj se nam ZARES, DeSUS, LDS in celo SD ponujajo kot nedolžne druščine, ki s to vlado nimajo nič. Volivci smo poklicani, da 4. decembra takemu puhlemu PR-ju rečemo: dovolj! Zdaj naj nam vladajo tisti, ki so se bolje izkazali.

Foto: Slovenske novice