Vrhunec 50. Drage: Že danes je jutri ali slovenska prihodnost

draga 2015Vrhunec Drage 2015 se je v nedeljo popoldan začel s predstavitvijo zbornika o Alojzu Rebuli, ki vsebuje prispevke lanskega simpozija, ki je na Opčinah potekal ob priložnosti pisateljeve 90-letnice, izšel pa je pri založbi Mladika.

V nadaljevanju so organizatorji podelili Peterlinovo nagrado, ki jo je prejela Slovenska kulturna akcija (SKA) iz Argentine, ki letos praznuje 60. letnico delovanja.

V zahvali ob prejemu nagrade, je predsednica organizacije, dr. Katica Cukjati izrazila počaščenost s priznanjem, še posebej vesela jo je, ker jo podeljujejo njej ljubi zamejci. Vesela je, da se je do danes iz teh zamejskih krajev v SKA vključilo 13 posameznikov, tudi Jože Peterlin takoj, ko so se v SKA začeli vključevati tudi drugi zunaj argentinske skupnosti. Izrazila je veselje, da je SKA živa skupnost, to pa tudi zato, ker z veseljem prejemajo odzive slovenskih intelektualcev, ki se vedno takoj in kvalitetno odzovejo na pobude SKA. Zaključila je z gesli Jožeta Peterlina, ki jih polaga na srce vsem trem Slovenijam: slovenstvo, krščanske vrednote in demokracija.

Samo nagrado je dr. Cukjatijevi izročil Boštjan Žekš, ki se je dogodka udeležil po pooblastilu predsednika države, hčerka Jožeta Peterlina pa je predsednici SKA izročila grafiko, ki jih bo spominjala na Primorsko. G. Žekš je tudi napovedal, da bo 15.9. predsednik države podelil Društvu slovenskih izobražencev za njihovo splošno delovanje in za 50 izvedenih študijskih dni Draga, visoko državno priznanje.

Sergij Pahor je v zaključku tega dela popoldneva prebral še pozdrave Zorka Simčiča Dragi, ob tem njenem visokem jubileju. Simčič je prepričan, da bo Draga v prihodnje vedno bolj potrebna in si želi, da bi govorci še bolj kot do sedaj uspeli razkrivati resnico in pomagali javnosti pri razumevanju dogajanja v družbi.

V drugem delu nedeljskega popoldneva pa je teolog in filozof Edvard Kovač predstavil svoj referat z naslovom Že danes je jutri ali slovenska prihodnost.

Opozoril je na vzpostavitev pojavov kot so globalna ekonomija, finančne špekulacije, podnebne spremembe, duhovnost kot potrošniško blago in priseljevanje, skozi katere moramo iskati prvine prihodnosti in svetlobe. Predavatelj je v nasprotju z razširjenim prepričanjem o jokavosti glede slovenske majhnosti ugotovil, da sta tako majhnost, kot tudi nedolžnost, mit. On v slovenski kulturi prej vidi prvine radosti in veselja, ne pa otožnosti in nemoči.

V zaključku predavanja je opozoril, da je potrebno iskati lastne spremembe pri sebi preko človeka, ki je pred menoj, ki je ob meni. On me bo spremenil. Njegova bolečina, njegovo razmišljanje. Sam se ne morem spremeniti.

Tisti, ki me najprej lahko spreminja je otrok. Tisti otrok, ki mi pove resnico, ki je vesel malih stvari, ki je srečen in mi pokaže, da je srečen, ker sem ob njem.

Druga taka figura, ob kateri lahko vidim razloge za svoje spremembe je ženska. Ima svojo logiko, ima ljubezen, pri njej ni na prvem mestu jaz, jaz, …

Na koncu ostane ta, ob katerem se lahko spreminjam, en preprost človek, berač, ki se ne poveličuje, ki vidi drugega človeka.

Nova civilizacija mu lahko podaja roko, ki je gola, a daje toplino in prijateljstvo. Kajti danes je jutri.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.