Aleš Maver: Volitve brez jasnega signala

Po prvem krogu v Kamniku se zdi mogoča zmaga Mateja Slaparja, kandidata Nove Slovenije. Šlo bi namreč za poraz največje vladne stranke na domačem dvorišču. Foto: AČ

Preštevanje glasov na lokalnih volitvah še poteka, zato je za dokončno oceno še prezgodaj. Vendar je moč verjetno že reči, da opoziciji ni uspel kak velik preboj, četudi niti vladajoče koalicije ni mogoče razglasiti za zmagovalko.

V občinskih svetih po pričakovanjih 

Po pričakovanjih se je desnosredinska opozicija na volitvah občinskih svetnic in svetnikov odrezala bolje kot na županskih. SDS je prepričljiva relativna zmagovalka, ki je s skoraj osemnajstimi odstotki praktično izenačila svoj dosedanji najboljši dosežek na lokalni ravni iz leta 2010. V primerjavi z volitvami leta 2014 je dosežek popravila za skoraj štiri odstotne točke. Svojo relativno moč je potrdila praktično po vsej Sloveniji, navzgor odstopajo več kot pet odstotnih točk in trije sedeži več v Ljubljani, navzdol eden najslabših izidov v zgodovini v Mariboru, ki pa gre na rovaš uspeha Kanglerjeve liste, trenutno drugouvrščene v tekmi za mestni svet obdravskega mesta. Slovenska ljudska stranka je ponovno (kot že leta 2014) bistveno presegla svoj dosežek z državnozborskih volitev, Nova Slovenija je dodala zelo solidnih sedem odstotkov (tudi skoraj na ravni dosežka z glasovanja o članih parlamenta).

Skoraj 30 odstotkov desnosredinske opozicije je bistveno več, kot je dosegla vladna peterica z Levico vred. Za vseh šest strank, ki držijo pokonci Šarčev kabinet, je glasovala komaj četrtina volivcev. Pri tem je slabo polovico glasov pričakovano prispevala na lokalni ravni razvejana Židanova druščina, ki je enako kot Des-us presegla odstotek z državnozborskih volitev. Pač pa bo Lista Marjana Šarca z zgolj 2,5 odstotka glasov vodilna vladna stranka z daleč najslabšim izplenom na lokalnih volitvah po letu 1990. Niti blizu uspehom iz junija niso niti v Levici.

Še nekoliko višji kot pred štirimi leti pa je delež neodvisnih list, ki se je že povsem približal tretjini.

Brez vidnih uspehov opozicije pri županih

Za piko na i premoči opozicije manjkajo uspehi v odmevnih županskih tekmah. V Ljubljani je Zoran Janković celo za nekaj odstotnih točk in dobrih deset tisoč glasov izboljšal dosežek iz leta 2014. Po drugi strani je dosežek Anžeta Logarja najboljši za kandidata desne sredine po začetku leta 1998; s svojo kandidaturo je Logar zelo pomagal tudi stranki v tekmi za mestni svet, kjer je ponovno prišla na raven iz davnega leta 1994. Trenutno sicer kaže, da izzivalec za las ne bo presegel magične meje tridesetih odstotkov, kot so napovedovale še vzporedne volitve. Potrdilo se je, da bi bil Janković bistveno bolj ranljiv, če bi ga kdo na levici resno izzval. Tako pa osmerica ob Logarju skupaj ni zbrala niti deset odstotkov glasov, spodobnih resnih kandidatov pa je bilo še manj kot pred štirimi leti. Že razlika med dosežkom stranke Levica na volitvah v mestni svet in njenega županskega kandidata pove veliko. Pot do spremembe oblasti v prestolnici še v večji meri kot na državni ravni vodi preko tistega dela levice, ki bo pripravljen opustiti betonsko blokovsko logiko. Tokrat je Janković na njen račun znova triumfiral.

V Mariboru je Franc Kangler s prepričljivo uvrstitvijo v drugi krog in z bistveno boljšim dosežkom kot leta 2014 dopolnil svojo politično rehabilitacijo. Za simbolni pretres, ki bi ga pomenila njegova zmaga, kljub temu skoraj ni možnosti. “Operacija Arsenovič” se je namreč njegovim nasprotnikom na Fištravčevem hrbtu izšla in ob prednosti kandidata SMC bo za uspeh v drugo verjetno dovolj že zmerno poseganje po protikanglerjevskem sentimentu. Fištravec bo po drugi strani prešel v zgodovino kot tisti aktualni župan, ki se je ob ponovni kandidaturi najbolj približal neslavnemu rekordu ukrajinskega predsednika Viktorja Juščenka.

Drugod v mestnih občinah ostaja kar veliko neznank. Sijoči zmagovalci so predvsem dosedanji župani Gregor Macedoni, Bojan Kontič, Aleksander Jevšek in Bojan Šrot. Desni sredini ni uspel preboj v veliki finale v Kranju ali v njeni nekdanji trdnjavi Ptuj. Če bo v Kopru drugi krog, je tam možno marsikaj.

Veliko bi bila vredna morebitna zmaga kandidata Nove Slovenije v drugem krogu v Kamniku, ki se po prvem krogu zdi mogoča. Šlo bi namreč za poraz največje vladne stranke na domačem dvorišču.

Možni so tudi manjši bonbončki v Škofji Loki, Domžalah ali drugod. Po drugi strani je SDS katastrofalno izgubila v dolgoletnem oporišču v Ribnici. Pozitivna novica tokratnih volitev je tudi kar za nekaj točk izboljšana volilna udeležba, ki bo na koncu verjetno presegla polovico volilnih upravičencev.