Marjan Šarec ministriral Jankoviću v Moskvi

Prehitevajo nas po desni, ker že predolgo vozimo po levi

Pred vzleti rednih letal z različnih letališč in nato še falcona z Brnika, ki so imela isti cilj v Moskvi, nas je vrh politike zavajal, da ljubljanski župan Zoran Janković ne bo vključen v vladno delegacijo. Izkazalo se je vse kaj drugega, povsem nasprotnega in mnogo hujšega. Predsednik vlade Šarec je bil član Jankovičeve delegacije in ne Janković Šarčeve! Predsedniku vlade je bilo namreč omogočeno, da je ministriral pri Jankovićevi »missi solemnis« in tam imel foto termin. Samo ministriral je, berilo so brali drugi.

Naša četica koraka … Škrabcu bomo pomagali hišico zgraditi …

O »uspešnem« obisku slovenskih politikov in gospodarstvenikov v Moskvi so marsikakšno bridko resnico zapisali bolj poučeni od mene. Vseeno naj ne bo odveč, če še dodatno osvetlimo to dogajanje. V Moskvo so na zagovor poklicali slovenskega gubernatorja, od katerega pričakujejo, da bo priden in bo opustil mešanje štrene v zvezi z Agrokorjem in Marcatorjem ter s tem pustil povsem proste roke ruskim bankam. Vse drugo so bili le okraski in metanje peska v oči javnosti.

Gubernatorja ruske gubernije Slovenije je spremljal njegov harem z Gregorčičeve, trije ministri in močna gospodarska delegacija, od katere si tudi tokrat težko obetamo omembe vreden izplen. Pri vseh romanjih v Moskvo doslej se v ospredju pojavlja nepogrešljivi poznavalec ruskega trga in kulture Janez Škrabec. Vsakokratna vladna delegacija na avdienci v Moskvi ravna v smislu otroške pesmice »Naša četica koraka … Škrabcu bomo pomagali hišico zgraditi …«.

Podatek o medsebojni trgovinski menjavi med Rusko federacijo in Slovenijo je ena sama manipulacija. Provladni mediji oznanjajo, da je menjava kar 1,16 milijarde evrov, ob tem pa ne povedo, da je z Nemčijo ta desetkrat večja. Rusijo z rezultati trgovinske menjave s Slovenijo prehitevata celo Madžarska (2 milijardi €) in Poljska (1,8 milijarde €), o čemer nihče, izjema je statistični urad, nikoli ne poroča, kaj šele da bi si v Ljubljani prizadevali za obiske na vladni ravni v omenjenih državah.

Besede o drugem bloku jedrske elektrarne so nepotrebno vznemirjanje Avstrijcev

Pogovori o energetiki in infrastrukturi? Blef. Še naprej bomo ruske energente kupovali po visokih cenah in še naprej bodo javni razpisi za infrastrukturne projekte pisani na kožo naših fantov. Morda se je ministrica Bratovškova, zvita kot je, prav odločila, da si je turistično potovanje na račun države v teh dneh privoščila v Abu Dhabi, ki je vsekakor bolj eksotičen od Moskve. Pa tudi angleščina ji gre verjetno bolje kot ruščina. Preuranjene besede o drugem bloku jedrske elektrarne niso samo larifari (Šarčev besednjak), pač pa so butasto in nepotrebno vznemirjanje Avstrijcev.

Naša sedanja oblast dela zgolj za ruske interese

Silno zaskrbljujoče je, da so v Moskvi podpisali načrt delovnih konzultacij med zunanjima ministrstvoma za prihodnje leto, med ministrstvoma za pravosodje pa kar za prihodnji dve leti. »Gliha skup štriha«, pravi slovenski pregovor. Slovensko in rusko pravosodje si imata pravzaprav na konzultacijah mnogokaj povedati o nečednostih in v nebo vpijočih krivicah v preteklosti in sedanjosti. Bosta enako pot tlakovala tudi za prihodnost? Načrta o konzultacijah ministrstev za pravosodje ni utegnila podpisati ministrica Katičeva, ker je imela v Titovem Velenju neodložljivo nalogo, maškaranje v Piko Nogavičko (tokrat brez rdeče zvezde).

Slovenska zunanja politika je žepni format nekdanje jugoslovanske neuvrščenosti. Kaj pa je bila neuvrščenost drugega kot izvoz komunizma v revni svet – brez Moskve pa vendar v njenem interesu? Naša sedanja oblast razglaša samostojno »neuvrščeno« politiko, dejansko pa dela zgolj za ruske interese. Ne za interese Slovenije ne za EU. Zunanji minister Cerar še vedno ne jamra, kar je pohvalno, po novem tudi ne išče rešitev, kar je hudo narobe.

Slovenijo na bruseljski gostiji na hitro odpravili s kosom črnega kruha

Presenetljivo lepo sovpadajo dogodki: pišmeuhovski odnos do dogajanj v Bruslju in romanje Rusov na ljubljanske Žale ter Slovencev v Moskvo. Pri delitvi komisarskih resorjev je Slovenija dobila ostanek od ostanka. Slovenijo, ki je v očeh Bruslja nezanesljiva in vsestransko neprijetna članica evropske družine, so na bruseljski gostiji na hitro odpravili s kosom črnega kruha. To nikakor ne more in ne sme biti presenečenje. Samo spomnimo se, kaj vse se je pred tem dogajalo.

Začelo se je s hahljanjem Evrope ob slovenskem komisarskem cirkusu pred petimi leti, ko je na ledu spodrsnilo Bratovškovi, namesto nje pa po žerjavici prikorakala povsem nesposobna Bulčeva. Sledila je sodba arbitražnega sodišča in tragikomedija okrog nje. Cerar, v vlogi predsednika vlade, se je širokoustil, kako je Junckerju »izrekel nekaj kar močnih kritičnih besed«. Juncker se je zaradi kritike tako močno zasekiral, da je uteho našel lahko le v objemih s Plenkovićem, bratom v EPP.

Novoizvoljeni predsednik vlade Šarec je kratkovidno in naduto zavrnil vabilo za nastop pred poslanci evropskega parlamenta. Po zadnjih evropskih volitvah nam je, kljub štirim slovenskim poslancem v EPP, nediplomatsko in prostodušno Šarčevo dajanje prednosti kandidatoma za komisarja iz vrst liberalcev in nato socialistov pred kandidatom (in kasneje kandidatko) zmagovite ljudske stranke po vsej verjetnosti škodilo. Jezikanje in glasovanje proti Ursuli von der Lydnovi s strani Fajonove in Brgleza je bila še pika na i.

Prehitevajo nas po desni, ker že predolgo vozimo po levi!

Izlet v Moskvo in Abu Dhabi je časovno sovpadal s sklepom okrnjenega izvršnega sveta Levice (vlade), ki je znova pristal na izsiljevanje. Umazano barantanje je končano: ukinitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja v zameno za glasove Levice pri sprejemanju proračuna. Oblast ima v rokah Levica, ki sicer skupaj s premierjem zatrjuje, da je v opoziciji.

Vlada jadra od projekta Levice do projekta Levice, od afere do afere, od Rusije do Venezuele. Ob vsem tem jo javno-mnenjske ankete potiskajo v nebo. Do kdaj še, ljubi slovenski volivci?

Nam gre res še vedno predobro, da bi se streznili in spoznali, da se iz take slovenske oblasti in Slovencev norčujejo v Moskvi, da nas v Bruslju ignorirajo ter nas prehitevajo vse primerljive države? Prehitevajo nas po desni, ker že predolgo vozimo po levi!