Vili Kovačič: “Velike državne investicije so leglo korupcije”

Vili Kovačič je bil v nedeljo, 4. marca 2017, gost dr. Jožeta Možine na TV Slovenija / Printscreen
Vili Kovačič je bil v nedeljo, 4. marca 2017, gost dr. Jožeta Možine na TV Slovenija / Printscreen

Dr. Jože Možina, TV SLO, Intervju z Vilijem Kovačičem (POSNETEK)

Kovačič, neutrudni civilnodružbeni akter, ki je uspel ustaviti po njegovem prepotratno gradnjo 2. tira, je v uvodu predstavil, zakaj se podpisuje kot državljank K. Pove o svojem družinskem izvoru in bolj konkretno predstavi tudi protirežimski upor, ki se je v letih 1963 in 1964 zgodil na Ekonomski fakulteti v povezavi z revijo Perspektive in v katerem je ključno sodeloval. Kovačič je oster do tistih, ki o bivšem režimu govorijo kot o zlati dobi socializma, in je dokazoval, kako zadolžena in gospodarsko razsula je bila bivša država, v kateri je vladala diktatura. Tudi za sedanjo Slovenijo je Kovačič prepričan, da se le nadaljuje bivši režim, vladajo pa njegovi nosilci oz. udbovci, ki so že v dobi prejšnje države upravljali z vzporedno ekonomijo.

Krivda za sedanje stanje v Sloveniji je po Kovačiču v prvi vrsti na strani pravosodja. Kot primer daje sojenje in obsodbo Milka Noviča, ki je po njegovem sodna farsa, Novič pa je »nadomestni morilec« zgolj zato, da se prikrije veliko večjo zgodbo, ki seže v višje sfere slovenske družbe.

Druga točka so velike državne investicije, za katere ocenjuje, da so leglo korupcije. Kot primer je podal TEŠ 6, kjer se je močno angažiral, a so referendumu nasprotovale tudi okoljevarstvene organizacije. Naslednji tak primer je drugi tir, kjer Kovačič sedaj pričakuje, da bo Vrhovno sodišče izid referenduma razveljavilo, ker je bila referendumska kampanja na povsem neenakovrednih temeljih. Kovačič, ki razmišlja tudi o vstopu v državnozborsko politiko, svoj civilnodružbeni angažma jemlje kot dolžnost in apelira na sodržavljane, da so bolj aktivni.