NIKODEMOV VEČER: Medij te (lahko) naredi ali uniči (VIDEO)

nikodemovi 14 casnikMoč sodobnih medijev pri ustvarjanju javnega mnenja je nesporna. V državah z demokratično ureditvijo so mediji resnično četrta veja oblasti. Že s samim golim poročanjem (ali molčanjem) o določenih temah usmerjajo pozornost javnosti k vprašanjem, ki sploh niso nujno najpomembnejša. Če dodamo k temu še način, kako poročajo o določenih zadevah, lahko potrdimo prepričanju mnogih, da mediji oblikujejo in soustvarjajo podobe dejanske resničnosti.

Na Nikodemovem večeru Medij te (lahko) naredi ali uniči v ponedeljek 24. novembra so sodelovali:

  • Ana Jud, novinarka in pisateljica
  • Dejan Steinbuch, novinar
  • Jurij Paljk, pesnik in novinar
  • Rok Čakš, novinar

V četrtek, 27. november ob 19.30 pa vabljeni v dvorano Teološke fakultete, Poljanska 4, na še zadnji večer v sklopu 48. Nikodemovih večerov, ki nosi naslov: Verske skupnosti med prisilnim in prostovoljnim obrobjem.

Neizpodbitno dejstvo je, da je bil slovenski komunizem poleg sovjetskega najbolj občutljiv na vsako navzočnost verskih vsebin v javnosti. To pušča posledice v življenju verskih skupnosti in dojemanju njihove vloge še danes. Skrajne razlage načela ločitve države in verskih skupnosti, ki lahko pridejo na površje ob vsakem blagoslovu gasilskega vozila, to potrjujejo. V tem smislu si pravo mesto verskih skupnosti marsikdo v Sloveniji predstavlja na obrobju družbe in jih tja tudi potiska.

Vendar moramo po drugi strani priznati, da ima človek včasih občutek, da se verske skupnosti za pravičniško vztrajanje na robu odločajo tudi, ko za to ni nobene zunanje prisile. Morda zato, ker je tam, samo med domačimi, udobneje in ker tako ni potrebno prevzemati odgovornosti za družbo, tudi ko bi bilo to nujno.

Sodelujejo: predstavnika Katoliške Cerkve in Islamske verske skupnosti ter dr. Igor Bahovec, doc. za sociologijo religije in pastorale.

Glavna organizatorja večerov: Unipas in Socialana akademija. Organizator četrtkovega večera: revija Tretji dan.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.