Venček novoletnih prireditev po Sloveniji

Novo leto, praznovanjeV kolikor še ne veste kje in kako pričakati novo koledarsko leto, vam na pladnju ponujamo nekaj idej. Zbrali smo kopico prireditev v nekaterih večjih slovenskih mestih.

Celje

Celjani si lahko ob 19. uri ogledate Linhartovo komedijo Županova Micka. Predstavo bodo v petek, 31. decembra uprizorili v SLG Celje.

Za otroke so v Celju tudi letos prirpavili Pravljično deželo, ki bo otroke na Glavnem trgu in Stanetovi ulici razveseljevala tudi v petek, ko bodo organizatorji pripravili opoldansko silvestrovanje. Obiskovalce pričakujejo pravljične vile s škratom Ničmumar in ostalimi pravljičnimi junaki.

V Marijini cerkvi na Prešernovi ulici si še vedno lahko ogledate razstavo jaslic, glavna prireditev pa se za Silvestrovo obeta na Trgu celjskih knezov, kjer bodo nastopili Čuki, opolnoči pa ga bo razsvetlil tudi ognjemet.

Koper

Prireditev S Koprom v novo leto 2011, ki se bo tudi v petek odvijala okrog Taverne, bo ob prelomu leta postregla s koncertoma Big Foot Mame in Ikebane, v dopoldanskih urah pa se bodo mlajši lahko zabavali ob karaokah in drugih delavnicah.

V Koprskem gledališču se na poslednji letošnji večer obeta uprizoritev komedije Dese Muck in Jureta Ivanušiča, Božični večer. Predstava bo na sporedu ob 19. uri, dve uri za tem pa bo v tem gledališču še koncert tria Eroika. Karta za slednjega bodo vašo denarnico olajšala za 30 evrov.

Kranj

Na Gorenjskem na svoji prestavi vabi dvojica Prešernovega gledališča Kranj in Špas teatra. V prvem bo ob 19.00 na ogled komedija Partnerski odnosi, mengeški Špas teater pa je komedijo Sezona naročenih umorov že razprodal.

Letošnje silvestrovanje bo na Slovenskem trgu, Kranjčani bodo v spremljavi Yuhubande v novo leto tradicionalno vstopili z dunajskim valčkom in ognjemetom. Prireditev se prične ob 22. uri. Še prej oziroma natanko opoldne pa bo otroke na taistem trgu zabaval čarovnik Grega.

Ljubljana

V prestolnici so letos pripravili silvestrovanje na kar šestih koncih. Na Pogačarjevem trgu bo zbrane že od 17. ure zabaval ansambel Lojzeta Slaka, osrednje praznovanje na Prešernovem trgu pa se bo pričelo ob 20. uri, kjer bodo nastopili Andrej Karoli, skupine Flirt, Nude, Pidži Band, Anja Rupel Band, California in Janez Zmazek Žan. Uro kasneje bodo v Parku Zvezda z nastopom pričeli D.J. Time, Matjaž Jelen in Anika Horvat, ob istem času pa se bo začela zabava na Mestnem trgu z Tonetom Fornezzijem Tofom in Green Town Jazz Bandom. Orleki bodo ob 22.00 nastopili na Plečnikovem trgu, Abbeys Road pa na Trgu francoske revolucije. Za obiskovalce javnih novoletnih prireditev bo na ta dan parkiranje na javnih parkiriščih brezplačno.

Za otroški program so letos poskrbeli kar na Radiu Slovenija. V okviru projekta Obdarujmo otroke s pravljicami bodo na Prešernovem trgu ob 19.45 otrokom prebrali pravljico, dogodek pa bodo prenašali tudi na prvem programu Radia Slovenije.

Cankarjev dom bo na zadnji večer tega leta gostil dve predstavi – ob 20. uri rusko pantomimično predstavo Družina SeMiAnYk, ob 19. uri pa baletno pravljico Yourija Vamosa Hrestač – Božična zgodba v izvedbi SNG Opera in balet.

Maribor

Ob 22. uri bo v petek na Trgu svobode nastopil Domen Kumer z ansamblom. Nekaj minut pred polnočjo bo zbrane pozdravil župan Franc Kangler, po polnočnem ognjemetu pa sledijo še nastopi in koncerti skupin Kingston, Maria Masle & Los de Balkan ter Show band Klobuk.

V veliki dvorani SNG Maribor bodo ob 17. uri uprizorili Verdijevo opero v treh dejanjih La traviata. Ob 17.30 si lahko v stari dvorani ogledate ljubezensko komedijo Malomeščanska svatba.

Pravljično vas za otroke so postavili tudi v Mariboru; na Trgu svobode stoji Vilinska vas.

Nova Gorica

Centra novogoriškega dogajanja bosta ogrevan šotor na Kidričevi ulici in Bevkov trg, kjer bo že v četrtek opoldne potekalo otroško novoletno praznovanje z ognjemetom iz balonov želja. Na obeh prizoriščih bo v petek poskrbljeno tudi za zabavo odraslih, ob polnoči gre pričakovati ognjemet. Ker so v sosednji Gorici postavili drsališče, so se mu na slovenski strani odpovedali.

Novo mesto

Novoletno noč bo popestrilo dvoje prireditev. Prva bo venček koncertov na Glavnem trgu v Novem Mestu, kjer se bodo na odru od 21.30 naprej zvrstili Društvo mrtvih pesnikov, Dr. Šment, Crossfire, Gašper Rifelj in band ter Minea.

V novo leto pa lahko vstopite tudi v družbi harmonikarja, splavarjev, perice Pepce in Julije Primic na Rudolfovem splavu. Splav je popolnoma zaprt in ogrevan.

Silvestrovanje na prostem pripravljajo tudi v Kranjski Gori, zabavo bosta gostili tudi športni dvorani v Bohinjski Bistrici, Medvodah.

Foto: Cankarjev dom, SXC