Žrtve Bruslja in Ljubljane

S kakšno lahkoto uradniki v Bruslju in Ljubljani žrtvujejo kmete za mir pred okoljevarstvenimi teroristi postaja že prav farsično. Kaj pa bomo jedli samo zato, da bi Evropa zmanjšala »onesnaževanje«, ki ga povzroča kmetijstvo, in da bomo zaščitili zveri, pa je že drugo vprašanje. Bomo jedli avokado iz južne Amerike, mogoče banane iz Afrike, govedino iz Brazilije in ribe, ki so jih ujeli ribiči v Argentini (transport iz drugih kontinentov pa ja ne povzroča onesnaževanja). Gobe iz slovenskih gozdov, ki ne povzročajo ogljičnega odtisa,  zaradi nevarnosti napada divjih zveri ali zaradi tega, da ne bi motili divjadi, pa tako ne bomo mogli ali smeli nabirati.

Mogoče sem malce pretiraval, vendar gre resnično vse v tej smeri. Star pregovor pravi: »Daleč od oči, daleč od srca« in to drži. Med tem, ko so kmetje nekje na obrobju države ali Evropske unije in jih uradniki niti ne vidijo niti ne slišijo, pa okoljevarstveni fanatiki vsak dan besnijo pod njihovimi okni in jih motijo pri napornem delu. In komu pa boš na koncu ustregel? Seveda tistemu, ki ga imaš vsak dan na grbi in ti potencialno predstavlja nevarnost, da bi bil popljuvan ali polit z umetno krvjo. Pa pri tem ne odloča zdrava pamet, pač pa konformizem.

Do sedaj so kmete brzdali z raznimi subvencijami, sedaj pa je tudi njim prekipelo. In prav je tako. EU in država se vse bolj mačehovsko obnašata do njih. Kaj ti bodo subvencije, če niti delati ne smeš ali če ti odškodnina za škodo, ki ti jo povzročijo zveri, ne pokrije niti polovice škode. In birokracija, ki jo je vsak dan več, duši kmetijstvo, kot da bi uradniki pravzaprav mislili, da kmetje nimajo drugega dela, kot da bi izpolnjevali obrazce. Hrana bo prej ali slej postala strateško orožje in, če Slovenija ali Evropa tega ne bo razumela hitro, bo na dolgi rok prepozno. Z uradniškimi neumnostmi, ki postavljajo interes peščice ekoteroristov pred zdravo »kmečko« pamet bomo kmalu postali uvozniki hrane, odvisni od dobre volje držav, ki se bodo požvižgale na visoke okoljevarstvene standarde.

Vsi zagovarjamo okoljevarstvo, zagovarjamo boj proti onesnaževanju narave, zagovarjamo gozdove polne živali. Vendar pa ali nenadzorovano množenje zveri pretehta korist, ki jo ustvari kmet z gojenjem drobnice, ki ne samo, da daje meso, pač pa preprečuje tudi zaraščanje kmetijskih površin. 

Ali pa kurjenje odpadkov, je to bistveno bolj sporno kot sončna energija? Proizvaja bistveno večji ogljični odtis kot proizvodnja sončnih panelov? Verjetno ne, če upoštevamo vse faze izdelave, od rudarjenja redkih zemelj do montaže na streho in končne razgradnje. Vendar pa, veliko lepše se sliši obnovljiv vir energije in sonce kot pa nekaj, kar že samo po sebi asocira na nekaj »umazanega«. In znova uradniki nasedejo ali pa popustijo razjarjenim aktivistom. Tu pa smo ob kmetih žrtve ostali državljani. Vse nepotrebne okoljevarstvene zahteve samo podražujejo življenje državljanov, vsi plačujemo norosti uradnikov, ki pristajajo na vse bolj nemogoče zahteve ozkih interesnih skupin, ki mejijo že na ludizem.

In sedaj še ukinitev motorjev na notranje izgorevanje pri avtomobilih ter njihova zamenjava z električnimi. Zopet se mi poraja vprašanje, čemu? Izdelava litijevih baterij povzroča izredno visok ogljični odtis, električni avtomobili so bistveno težji od navadnih in izpuščajo, zaradi večje obrabe gum, v zrak veliko več nesnage. Za vse so krivi osebni avtomobili. Ni pa težav z ogromnimi prekooceanskimi ladjami, ki nam vozijo avokado, mango in banane, težava niso niti velike jahte, ki na uro polnega obratovanja skurijo več sto litrov goriva, niti zasebni reaktivci … Kje je tu logika? Skratka, če ne bo krav in osebnih avtomobilov, bodo rešeni vsi problemi! In zopet bodo zmagali butalci, in ne pamet. Potrošniki, državljani, davkoplačevalci pa bomo drago plačevali neumnosti in konformizem uradnikov, ekoludisti pa bodo od veselja plesali, plesali, plesali … Kmetje pa itak ne bodo več imeli časa za kmetovanje, saj jim bo ves čas vzelo izpolnjevanje raznih obrazcev. Indijci in Kitajci pa se bodo smejali neumnim Evropejcem in veselo onesnaževali naprej, da bomo lahko mi drago kupovali od njih.

Dr. Štefan Šumah2 komentarja

  1. Ladja norcev je že odpeljala in ni več poti nazaj. No mogoče bo kakšna vojna rešila nekaj pameti, ki jo je še ostalo, ampak ni računati na to.

  2. Zdrava mera pri političnem odločanju, katera dejavnost je sprejemljiva oz. dovoljena in katera ni, res manjka. Mnoge človekove dejavnosti so povezane z onasneževanjam. Kaj je bolj nevarno oz. katera dajavnost je še sprejemljiva, odloča kapital namesto stroke. Kapital pritisne na vplivne medije in ti nato posredujejo informacije, ki gotovo niso v prid slovenskemu kmetu. Slovenski kmet namreč v povprečju dobro dela in to moti bogate mednarodne trgovce, saj hočejo imeti pod popolnim nadzorom tudi majhen slovenski trg. V zvezi s tem se pojavljajo pretirane in zavajajoče obtožbe ter nerazumevanja na račun slovenkega kmetijstva.
    V zvezi zavojočimi informacijami bi izpostavil npr. problematiko prahu (nanodelcev). To delci, za katere kmetje niso prav nič odgovorni, povzročajo vnetja ter so lahko v precejšni meri kancerogeni in povzročajo tudi segrevanje, če so v ozračju. Zakaj o tem skoraj nihče ne informira ljudi? Ker se to finančno ne splača. Trenutno najbolj aktualen primer onesnaževanja v Sloveniji pa je Jankovičev drekovod. Kmetje do sedaj niso zastrupili vodnih zejetij za ljubljansko pitno vodo, pa tudi nobenega namena niso imeli. Zakaj to namerava storiti župan, ne vem. Najbrž namerava zgraditi tovarno za ustekleničeno vodo, ki jo bo lahko pradajal 300 000 potrošnikom.

Comments are closed.