Varuh človekovih pravic: Film ‘Čudež življenja’ poziva k spoštovanju življenja

sleeping-1435855-1280x960

Film ‘Čudež življenja’, ki se v tednu otroka, v organizaciji Zavoda ŽIV!M, vrti na velikem zaslonu na stopnicah cerkve Marijinega Oznanjenja, je dvignil kar nekaj prahu. Film prikazuje stopnje razvoja otroka v maternici od spočetja do rojstva. V filmu ni opaziti, da bi se kakorkoli omenjalo splav.

V včerajšnjem Dnevniku RTV SLO, predvajanje filma komentira Katarina Nzobandora, ki pravi: “Film ne govori o prekinitvi nosečnosti, kot mnogi namigujejo. Govori o vrednosti življenja, o čudežu življenja, s tem se film tudi začne.”

P. Ambrož Mušič, frančiškan, pravi, da so Zavodu ŽIV!M dali soglasje. Pravi: “Frančiškani se nočemo zavzemati proti, proti nobenemu človeku, ampak želimo biti za, za življenje. Pomeni za prihodnost. Ne vidimo razloga za umik.”

Film je komentiral tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki se zavzema za umik predvajanja filma. Pravi: “Trdim, da s tem kršimo človekove pravice, svobodo odločitve, o svojem življenju, o življenju svojih otrok.” Na vprašanje novinarke, če si je pogledal spot: “Ne. Pa tudi slučajno ga ne bom pogledal.” Na vprašanje zakaj ne: “Nimam pa tudi nobene želje. Sem pa dovolj star, da imam svoje mnenje.”

Kot prefinjeno propagando proti ustavni pravici do svobodne izbire do rojstva otrok, pa je film ocenila Vlasta Jalušič z Mirovnega inštituta in ga povezala z vmešavanjem Cerkve v politične zadeve.

V Uradu varuha človekovih pravic so se tudi odzvali in povedali: “Varuh ocenjuje, da njegova vsebina ne krši pravic in svoboščin posameznic in posameznikov, saj poziva k spoštovanju življenja, kar je osnovna človekova pravica. Po naši oceni tudi ne poziva k spremembi uveljavljene ustavne pravice, saj prikazuje le izbiro za življenje še nerojenih otrok, končna odločitev o tem pa je skladno z ustavno pravico prepuščena vsaki posameznici.”


KOMENTAR: Kratek nekajminutni film, ki z medicinskimi posnetki dogajanja v maternici govori kako se otrok razvija (npr. kdaj otroku začne biti srce), kaj otrok “počne” v maternici (npr. miga s prsti na nogi, sesa palec, …), je razburkal slovensko javnost. Mnogi bi ga prepovedali, mnogi so navdušeni, ker redko vidijo tako lepe “prizore” iz maternice.

Verjamemo, da mnoge stisne pri srcu … Verjamemo, da film lahko spodbudi kakšno nosečnico k odločitvi za življenje. Verjamemo, da morda film spodbudi tudi kakšnega fanta, moža, da sprejme dekletovo, ženino nosečnost in se odzove kot branitelj življenja. Verjamemo tudi, da ga mnogi zavestno ignorirajo in napadajo.

Zanimiv pa je odziv ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je ocenil, da film krši človekove pravice, ne da si ga je sploh ogledal (film traja 3,5 minute). O neustavnosti filma je sklepal na podlagi svoje starosti in svojega mnenja. Morda bi bilo bolje, če bi se posvetoval s kakšnim pravnikom. Kar so prav gotovo naredili v uradu Varuha človekovih pravic. In si film tudi pogledali.

Foto: FreeImages.com