Vabilo: Resnica – zakaj je javnost, mediji in politika nočejo sprejeti?

letOkrogla miza: Resnica: zakaj je javnost, mediji in politika nočejo sprejeti?
Kraj: Svetovni slovenski kongres, Cankarjeva cesta 1, Ljubljana
Termin: četrtek, 7. maja 2015 ob 19.00

Vsebinska izhodišča:
70. obletnica konca druge svetovne vojne sproža v slovenskem prostoru številne raznorodne razmisleke. Odzivi na vsebino spremljajočih pobud in dogodkov, kakor tudi na sam potek dogodkov, so različni. Med zadnjimi dogodki je odmeval pogovor predsednika države s predstavnikoma Nove slovenske zaveze in ZB NOB na Škofijski klasični gimnaziji v Šentvidu. Z obletnico sovpada tudi predlog zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, ki ga je pripravila NSi. Nova slovenska zaveza pa je pred kratkim objavila resolucijo o slovenski zgodovini in spravi slovenskega naroda. Načeloma je cilj pri vseh pobudah enak – narodna sprava – a že bežen pogled na dogajanje samo in na odzive, ki jih sprožajo, govori o tem, da so si poti, odgovornost do pobud in sami načini uveljavljanja precej različni.

Okrogla miza želi v duhu pobude Resnica in sočutje zastaviti vprašanje, zakaj na med in povojne dogodke, družba gleda tako različno. Vse omenjene pobude skušajo najti novo pot, da bi se slika o teh dogodkih v družbi uveljavila skozi veliko bolj celovito interpretacijo, kot pa nam jo danes ponujajo mediji, javnost, in politika in je nenazadnje zapisana v učbenikih. Kaj je potrebno storiti, da bo lahko čim več resnice o vojnih in povojnih dogodkih postalo del naše kolektivne zavesti ter skupne zgodbe oziroma kako v družbi doseči, da bi se začel kvaliteten in argumentiran dialog o vsebinah, nad katerimi številni že 25 let ohranjajo status tabu teme.

O vprašanjih resnice v spravnem procesu se bodo z moderatorjem Jožetom Bartoljem, urednikom za kulturo na radiu Ognjišče pogovarjali:

  • dr. Frane Adam, sociolog, direktor Inštituta za razvojne in strateške analize (IRSA)
  • dr. Roman Globokar, teolog, direktor Zavoda sv. Stanislava
  • Peter Sušnik, predsednik Nove slovenske zaveze
  • Marko Fink, kulturnik in član pobude Resnica in sočutje 1945-2015

Uvodno predavanje: Sanitarni iznos posmrtnih ostankov iz kraških jam in brezen (Mag. Draško Josipovič, arheolog, vodja odkopa grobišč Hribar in Hudnik).

Dogodek pripravljajo: pobuda Resnica in sočutje 1945-2015, Časnik.si, Socialna akademija.