Vabilo: Prireditev ob 600-letnici zadnjega ustoličenja

ustolicenjeKrščanska kulturna zveza, Narodni svet koroških Slovencev, Enotna lista, Mohorjeva družba v Celovcu, Skupnost koroških Slovencev in Slovenk vabijo na prireditev ob 600-letnici zadnjega ustoličenja koroškega vojvode v slovenskem jeziku v nedeljo, 21. septembra 2014.

13:30 Krnski grad na Kralovcu
Zgodovinski uvod – Janko Zerzer
Recital: Koroška oporoka (avtor Niko Kupper)
Musica Claudiforensis (vodi Ingomar Mattitsch)

 

15:00 Cerkev pri Gospe sveti
KONCERT
Oktet Suha (vodi Edi Oraže)
Mešani mladinski zbor ZG in ZRG za Slovence (vodi Roman Verdel)
Mešani pevski zbor J. P. Gallus (vodi Dominik Hudl)

Slovenski komorni zbor iz Ljubljane (vodi Martina Batič) in Kvartet trobil s Prevalj s kantato »Ustoličenje karantanskega kneza«
Kantata za soliste in mešani zbor s spremljavo kvarteta trobil (besedilo: Zdravko Novak in Lovro Kaselj, glasba: France Cigan)

18. marca 2014 je minilo 600 let od zadnjega ustoličenja koroškega vojvode na Gosposvetskem polju. Obred se je vršil po starodavnem izročilu, ki spominja na Karantance in njihov način postavitve knezov. Izvajal se je v slovenskem jeziku.

Obletnico tega dogodka, ki je pomemben tako za ves slovenski kulturni prostor kot tudi za deželo Koroško, bomo obeležili s skupno spominsko-zgodovinsko prireditvijo na Krnskem gradu ter v cerkvi pri Gospe Sveti.

Čaka vrhunski kulturni užitek – recital z glasbeno spremljavo, koncert domačih zborov ter kantata Franceta Cigana »Ustoličenje karantanskega kneza« (besedilo: Zdravko Novak in Lovro Kaselj) v izvedbi Slovenskega komornega zbora in kvarteta trobil s Prevalj.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.