V. Kovačič z lastnimi prihranki v referendumski kampanji, na TV SLO so mu inscinirali incident

Je vse to sploh še tista Slovenija, za katero so leta 1991 krvaveli in umirali slovenski teritorjalci in policisti. (Foto: M. Štojs)

Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič je na zadnji tiskovni konferenci, ta je bila v četrtek, 21. 9. 2017, ob 11. uri v prostorih Slovenskega svetovnega kongresa, pred nedeljskim glasovanjem, predčasno glasovanje je bilo tudi končano včeraj, 21. 9. 2017,  izrazil pričakovanje, da se bo večina na referendumu izrekla proti zakonu, čeprav ga skrbi zahtevani kvorum nasprotnikov zakona, ki se morajo udeležili nedeljskega glasovanja, če želijo preprečiti uveljavitev tega spornega zakona, ki dolgoročno posega v žepe davkoplačevalcev. Naj spomnimo, leta 2013 je prišlo do korenite spremembe zakonodaje, ki določa pogoje za izvedbo referendumskega odločanja.

Kovačič je bil na novinarski konferenci kritičen tako do medijev kot do ustavnega sodišča, ki se še vedno ni odločilo o njegovi pritožbi zaradi dodelitve 97.000 evrov iz proračunske rezerve za potrebe vladne referendumske kampanje. Kovačič je povedal, da je bil s tem vladnim aktom postavljen v neenakopraven položaj. Ponovno je potrdil, denarja za potrebe kampanje ni dobil od nobene stranke, saj zanj tudi ni zaprosil in ga tudi ni od njih želel dobiti, Povedal je tudi, da večina telekomunikacijskih podjetij ni želela podpisati pogodbe za zbiranje sredstev preko SMS, tako da  je do sedaj na ta način uspel zbrati le približno 1200 EUR, sam pa je iz svojih prihrankov prispeval 5000 evrov.

Pripis Uredništva: Ob vsem tem predreferendumskem dogajanju, ki smo ga poskušali spremljati na našem portalu: omejevanje dostopa pobudnikov referenduma do vplivnih medijev, molk ustavnega sodišča, sporno sodelovanje državnih podjetjij v kampanji, trošenje državnega proračuna za potrebe vladne kampanje in celo domnevnem režiranem incidentu med zadnjim soočenjem na RTV  (21. 9. 2017), se v uredništvu sprašujemo, ali je to sploh še tista Slovenija, za katero so leta 1991 krvaveli in umirali slovenski teritorjalci in policisti.