V Kopru bodo “sprali strup”, ki ga preko TV SLO sikata Dežman in Možina

Dne 30. julija 2018 sta akad.prof.dr. Jože Pirjevec in prof.dr. Božo Repe vzpostavila solidno distanco do moje malenkosti. Vsekakor se lahko samo čudim, kako brata v trpljenju najdeta čas, da mi posvetita toliko pozornosti.  Žal pa mi je, da si nista vzela časa, da bi odgovorila na moje pomisleke ob njunih po njunem mnenju grandioznih delih. Pirjevčevo knjigo  Tito in tovariši sem skupaj s knjigo o komunističnih vicih  predstavil v štirih oddajah  Titoistični cirkus od 7. – 28. septembra 2011 v oddajah Moja zgodba na Radiu Ognjišče. Odziva ni bilo. Repetovo knjigo S puško in knjigo sem označil v Reporterju 13. julija 2015. Odziva ni bilo. Prav tako ni bilo odziva na moje pisanje o Repetovem Prvem predsedniku.

Objavil sem že, da je Pirjevec 12. julija letos v Primorskem dnevniku zapisal:

»Sedaj, ko končujem knjigo o partizanih, ne morem mimo ugo­tovitve, da so Tito, Kardelj in šte­vilni drugi gradili pred vojno in med njo svojo politiko na ukani. Ljudem so zagotavljali, da je Sov­jetska zveza ‘cvetoči vrt’ človeštva, sami pa so dobro vedeli, da ni tako.«

22. julija je Pirjevec dodal:

»Pre­pričan sem, da je bil Stalinov režim primerljiv s Hitlerjevim, ker je povzročil prav toliko ali še več trpljenja, smrti in gorja. Le mojega zornega kota je bil še bolj obsojanja vreden, ker je uničil eno najplemenitejših idej člo­veštva – idejo socializma.« 

Ali se Repe strinja s tem, da so slovenski stalinisti ukanili slovenski in druge jugoslovanske narode in da so sodelovali pri uničenju ideje socializma?

Prav se mi zdi, da se Pirjevec,  ki sicer vodi komisijo za zgodovino pri komunističnih veteranih,  in Repe, ki je bil slaven dražgoški gromovnik, distancirata od pisanje Tita Turnška direktorju nacionalne televizije. Manj pa razumem, da me ne bosta tožila, ker »se ob sedanjem stanju slovenskega pravosodja in na osnovi lastnih izkušenj z njim ne nameravava (več) ukvarjati.«

Morda pa se bosta pridružila protestnem shodu komunističnih veteranov v Kopru, ki je prav tako na spletni strani mladine napovedan za četrtek, 2. avgusta.

Na FB strani Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper so zapisali naslednje vabilo:

Dovolj nam je laži, potvarjanja zgodovine in delitve naroda. To ni vloga Javne radiotelevizije Slovenija! 

Pridite tudi prijatelji iz notranjosti. Sončno in vroče bo, zato najprej skočite v naše slovensko morje, nato pa na protest. Po protestu gremo še enkrat na večerno kopanje, da se ohladimo in s sebe speremo strup, ki ga na nas preko naše javne televizije sikajo nekateri njeni voditelji in ljubljeni gostje.

Taka orkestracija komunističnih veteranov in titofilne strokovne srenje z običajnim medijskim obdelovanjem občinstva potekala že nekajkrat.  Naj omenim najprej poskuse prepovedi projekta in nato napade na projekt (vključno s fizičnimi grožnjami) Med kljukastim križem in rdečo zvezdo 2001 in naprej, poskus prepovedi predvajanja dokumentarca Zamolčani – moč preživeta 2004, obsodbe, javne pozive itd. ob mojem imenovanju za direktorja Muzeja novejše zgodovine Slovenije, bolj ali manj trajna kampanja zoper delo Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč z viškom po vstopu v morišče in grobišče v rovu sv. Barbare, da o tem, da so mi leta 2016 komunistični veterani skušali prepovedati vstop v Bohinj, niti ne govorim.

Pa vendar odkrivanje resnice teče naprej. Zato bi vsem sodelujočim v tokratni kampanji za utišanje Dežmana in »likvidacijo« Možine predlagam, naj se spravijo z resnico in naj bodo vsaj enkrat za spoznanje manj predvidljivi in dolgočasni.