Ne čakajte na trenutek, ko bo manjkalo gasilcev. Takrat bo prepozno

Gasilci na cesti.

Prizor, ki nobeni državi ne more biti v ponos.

V četrtek sem bila navzoča na delu gasilskega protesta kot podpornica in sodelavka poklicnih gasilcev, ki se v okviru svojega poklica srečujejo z raznimi nevarnostmi in težkimi pogoji dela. Poslušala sem tudi nagovore tako gasilcev kot tudi tistega od ministrice.

Ne morem mimo izjav obeh ministrov po protestu. Draga ministra, ni lepo, da obračate besede, izrečene s strani sindikalnih predstavnikov. Je to klic obupa? Ker korektna retorika, ki jo tako radi poudarjate, to zagotovo ni!  Drugače si ne morem razlagati vaše izjave, da so vam gasilci grozili. Rekli so le, da bodo vztrajali. Da bodo prišli pred vlado, pred parlament in, če bo treba, do vsakega od vas. Da jih (u)slišite. Ker očitno jih ne.

Prav tako ste obrnili cinično izjavo sindikalista, ki je pozdravil svoje kolege na “folklornem nastopu”, ker morajo spet protestirati. Ste že slišali za cinizem? Po vaši izjavi, da jim zagotavljate, da nihče več ne bo pod minimalno plačo, pa je tudi cinizma zmanjkalo … zato so vam odgovorili glasno in jasno.

Kaj pa ostane poklicni skupini, ki ni ravno številčna in stavkati skorajda ne more (saj je potrebno izvoziti vse intervencije), kot to, da je glasna in vztrajna?

Prav tako pa ne morem mimo objavljenih pavšalnih podatkov o plačah gasilcev, ki so se pojavili v medijih. Navajate namreč BRUTO zneske, v katere so zajeti tudi dodatki za delo v manj ugodnih razmerah. Ti dodatki bi pripadali tudi vam, če bi delali ponoči, v nedeljo, v turnusih … Zato so to ZASLUŽENI, ODDELANI dodatki, ker so gasilci svoje delo oddelali v neenakomerno odmerjenem delovnem času, ki ga vi ali jaz kot pisarniški delavci nimamo.

Zato navajajte NETO zneske izhodiščnih plač, v katerih bi morali upoštevati vse posebnosti in nevarnosti tega poklica. Pa niso upoštevane, vsaj ne dovolj. V katerem drugem poklicu je delavec še izpostavljen nevarnosti okužbe, plinski eksploziji, požaru, antraksu, dimu, podivjanim živalim, stresu zaradi poškodovanih, mrtvih, izmaličenih v delovnih in železniških nesrečah …? V kateri drugi službi moraš biti fizično in psihično pripravljen za reševanje življenj in premoženja?

Resnično cenite ta poklic le toliko, da je po vaše velik uspeh že to, da gasilci začetniki ne bodo pod minimalno plačo? Razmislite še enkrat.

Res se vsak odloči, kakšen poklic bo opravljal in pri tem mora sprejeti ponujen plačni sistem, a verjemite, da v gasilskih enotah že čutimo upad zanimanja za gasilski poklic. Iz naših enot gasilci tudi že odhajajo na bolje plačana delovna mesta. Ne čakajte na trenutek, ko boste ugotovili, da vam primanjkuje gasilskega kadra, za katerega radi poudarjate, kako je potreben in nujen. Takrat bo namreč prepozno.

Saša Mevec Pušnik

 

(Komentar je bil najprej objavljen na osebnem facebook profilu ga. Mevec Pušnik.)